Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Джанет Йелън поиска замразените руски активи да се “отключат” в помощ на Украйна

Снимка: AP

САЩ и съюзниците им от Г-7 продължават да разглеждат широк диапазон от възможности, за да отключат стойността на близо 300 милиарда долара замразени руски активи, за да помогнат на Украйна. Това заяви днес финансовата министърка Джанет Йелън, цитирана от Ройтерс.

Йелън подчерта, че САЩ и Г-7 са абсолютно ангажирани с подкрепата си за Украйна и призова Конгреса да одобри военната и бюджетна помощ.

Тя заяви на пресконференция, че се опасява, че Русия може да бъде окуражена от дебата на местно ниво в САЩ относно помощта за Украйна и Москва да си помисли, че Киев вече не разполага с глобална подкрепа.

Йелън предупреди също, че САЩ възнамеряват да наложат нови санкции на Иран през идните дни заради безпрецедентната им атака срещу Израел и тези санкции ще имат за цел да намалят капацитета на Техеран да изнася петрол.

“По отношение на санкциите, напълно очаквам, че ще въведем допълнителни санкции срещу Иран през идните дни”, заяви Йелън на пресконференция в кулоарите на Пролетните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка във Вашингтон.

“Не планираме предварително санкционните ни инструменти. Но в дискусиите, които имаха всички опции за прекъсване на финансирането на тероризма остават на масата”, добави тя.

Джанет Йелън припомни, че американското финансово министерство и Държавният департамент вече са предприемали мерки в миналото, за да се справят с “дестабилизиращото” поведение на Иран, намалявайки възможностите му за износ на петрол.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам