Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Джанет Йелън призова мениджърите на германските банки да затегнат спазването на санкциите срещу Русия

Снимка: AP

Американският министър на правосъдието Джанет Йелън призова висшите мениджъри на германските банки да подобрят спазването на мерките за избягването на наложените на Русия санкции заради инвазията в Украйна, предаде Ройтерс.

В началото на среща с банкери във Франкфурт, Йелън посочи, че наложените през декември вторични санкции е засилило натиска спрямо Русия и е направило по-трудно снабдяването със стоки, необходими за продължаването на войната в Украйна, но са нужни още усилия в тази посока.

“Русия продължава да внася чувствително важни стоки и да разширява възможностите си да ги произвежда. Трябва да сме нащрек и да проявим повече амбиция”, заяви Йелън в предварително подготвена реч. “Призовавам всички институции да задълбочат спазването на мерките и да се фокусират допълнително върху опитите на Русия да ги заобикаля”.

В необичайно пряко предупреждения Йелън каза на висшите мениджъри да накарат клонове и подразделения зад граница, особено в високорискови юрисдикции, да положат повече усилия, за да не бъдат заобикаляни санкциите.

“Русия отчаяно се стреми да се докопа до критично важни стоки от напреднали икономики като Германия и САЩ. Трябва да направим необходимото, за да предотвратим опитите на Кремъл да снабдява военната си промишленост, както и да получава достъп до нашата финансова система”.

Предупрежденията на Йелън идват малко след като американското министерство на финансите успешно принуди “Райфайзенбанк” (Raiffeisen Bank) да се откаже от сделка, в която участва руския олигарх Олег Дерипаска на стойност 1,5 милиарда евро.

Йелън изтъкна, че Русия успешно заобикаля санкциите най-често през Китай, Турция и ОАЕ, но допълни, че министерството й “работи, за да прекъсне това заобикаляне, откъдето и да идва – Централна Азия, Кавказ и навсякъде в Европа”.

Още от Built.bg:  Европейската сметна палата предупреждава: ЕС не е готов за нова газова криза

Йелън се среща с банкери във Франкфурт преди срещата на финансовите министри от страните от Г-7 в Италия по-късно тази седмица, на която ще бъдат обсъждани развитието на глобалната икономика и стабилността на финансовата система.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам