Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Джефри Пайът: България постигна изключителен напредък в сигурността и диверсификацията на доставките на енергия

Поздравявам България за изключителния напредък по отношение на сигурността и диверсификацията на доставките на енергия, каза Джефри Пайът, помощник секретар по енергетиката в Държавния департамент на САЩ, при откриването на конференцията “EXPLORE U.S.” в София.

Форумът се организира от Американската търговка камара в България, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (МСП). На събитието присъстват министрите на икономиката, на иновациите и растежа и посланикът на САЩ Херо Мустафа.

Пайът припомни, че у нас са стартирали дейности за диверсификация на доставки на природен газ и за газови връзки със съседните държави. Постигането на независимост от руския газ е свързано с непровокираното нашествие на Русия в Украйна и оттам последвалите проблеми с доставките на природен газ, каза Джефри Пайът.

Президентът Байдън и САЩ помагат на Европа да решава глобалните проблеми за енергетиката, свързани с нашествието на Русия в Украйна, заяви още той.

В ляво: Джефри Пайът, снимка: БТА

Голямата новина за САЩ е, че трансформацията на икономиката е не само заради нахлуването на Русия в Украйна, но и за цели, свързани с изменението на климата, каза Пайът. За трансформацията на енергетиката се заделят 37 млрд. долара за 10 години.

Отделно има законопроект за промяна на енергийната инфраструктура на стойност 500 млрд. долара. Ще се търси мащабна трансформация на енергетиката и внедряване на иновации. Говорим за енергия от вятър и слънце, и други мерки за трансформиране на енергетиката на САЩ, посочи Пайът.

Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и Зеленият пакт в ЕС също са много важни за мащабната енергийна трансформация, добави Пайът.

САЩ има капацитет за износ на природен газ, а президентът Байдън се насочи към съживяване на икономиката, за модернизация и  за повече чиста енергия, и тук иновациите са ключови, каза той.

Още от Built.bg:  Лейбъристите във Великобритания печелят изборите

Има възможности за стратегическо партньорство на САЩ и България в енергетиката и с нетърпение очаквам да чуя как може да се използват, за да надмогнат предизвикателствата, свързани с цените на енергията, каза Джефри Пайът.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам