Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Джо Байдън вади на светло незаконни сделки с недвижимо имущество

Снимка: BTA/AP

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън иска да извади на показ транзакции, при които отделни лица закупуват къщи с пари в брой, като част от по-широка инициатива за борба срещу корупцията, която той се опитва да популяризира на “Срещата на високо равнище за демокрация” в САЩ, съобщиха служители, цитирани от Ройтерс, предаде БТА. 

През юни Байдън нареди на служители да разработят политики за осуетяване на нелегални дейности. Първоначалните им предложения бяха очертани в 38-те страници на Националната стратегия за сигурност на САЩ за борба срещу корупцията, публикувана днес.

Министерство на финансите на САЩ съобщи, че разработва нови правила, които да позволяват по-лесното идентифициране на това кой стои зад транзакции в брой за закупуване на недвижимо имущество и проследяване дали тези покупки се използват за прикриване на нелегални приходи.

“Способността на нелегални извършители да перат криминално придобити средства чрез закупуването на недвижимо имущество заплашва националната сигурност на САЩ и целостта на американската финансова система”, каза министерството.

Възможно е финансовото министерство да изиска и от повече инвестиционни фондове, като например хедж фондовете и частните капиталови фондове, да положат усилия за борба срещу прането на пари. Очаква се, че може би още тази седмица то ще обяви нови усилия за създаване на база данни с информация, идентифицираща собствениците на компании, които съществуват само по документи и се използват за анонимен трансфер на пари.

Тези ходове идват след като изтичането на серия документи, включително публикуването през октомври на “Досиетата Пандора”, повдигна въпроси за начините, по които правителствени служители и други лица дискретно преместват пари в чужбина, което потенциално се прави за избягване на облагане с данъци или избягване на отговорност за неправомерни действия.

Още от Built.bg:  "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за над 400 млн. евро заради спрени доставки

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам