Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Джулиан Асандж ще бъде освободен след 14-годишна съдебна драма

Снимка: AP

Очаква се основателят на “Уикилийкс” Джулиан Асандж да се признае за виновен тази седмица в нарушаването на американското законодателство за шпионажа, в рамките на сделка с американското министерство на правосъдието, която ще сложи край на престоя му в затвор във Великобритания и ще гарантира завръщането му в родната Австралия, предаде агенция Ройтерс, като се позова на американски съдебен документ.

Ройтерс отбелязва, че по този начин ще бъде сложен край на дългата правна одисея, през която премина Асандж.

Петдесет и две годишният Асандж се е съгласил да се признае за виновен по обвинението, че е участвал в конспирация за получаването и публикуването на класифицирани американски документи, свързани с въпросите на националната отбрана, става ясно от съдебен документ в съд на Северните Мариански острови, които са територия на САЩ.

Очаква се Асандж да бъде осъден на 62 месеца затвор, които ще му се зачетат за вече излежани, на съдебно заседание на остров Сайпан в 23:00 ч. по Гринуич във вторник (02:00 ч. в сряда българско време). Очаква се също след съдебното заседание той да се завърне в Австралия.

Джулиан Асандж, снимка: AP

Ройтерс отбелязва, че засега защитата на Асандж не е откликнала на молба за коментар.

През 2010 г. “Уикилийкс” публикува стотици хиляди класифицирани военни документи на САЩ за войните на Вашингтон в Афганистан и Иран, което се превърна в най-голямото изтичане на подобна информация в историята на американските въоръжени сили. “Уикилийкс” публикува и голямо количество дипломатически документи.

“Премиерът (на Австралия Антъни) Албанезе беше ясен – случаят на г-н Асандж продължи твърде дълго време и нищо няма да бъде спечелено с оставането му в затвора”, каза говорител на австралийското правителство.

Още от Built.bg:  След дебата с Тръмп: Ще оцелее ли кандидатурата на Байдън за втори мандат?

Асандж беше арестуван във Великобритания през 2010 г., по силата на европейска заповед за арест, след като шведските власти заявиха, че искат да го разпитат във връзка с обвинения в сексуални престъпления, които впоследствие бяха оттеглени. Той се укри в еквадорското посолство във Великобритания, за да не бъде екстрадиран в Швеция. В посолството той остана седем години.

През 2019 г. той бе изведен от посолството и вкаран в затвора. Оттогава той е в лондонския затвор “Белмарш”, откъдето в продължение на почти пет години се бори срещу екстрадирането си в САЩ.

“Уикилийкс” съобщи, че Асандж е излязъл от британския затвор и че е напуснал със самолет територията на Обединеното кралство.

“Джулиан Асандж е свободен”, пише с главни букви в профила на “Уикилийкс” в социалната мрежа “Екс”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам