Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЕЦБ и МАЕ пледират за ускорение на прехода към нисковъглеродни емисии в Европа

Снимка: AP

Европа трябва да инвестира мащабно и по-бързо в енергийния преход, ако иска да остане “световна промишлена сила”. Това предупредиха Европейската централна банка (ЕЦБ), Международната агенция за енергия (МАЕ) и Европейската инвестиционна банка, цитирани от Франс прес.

Трите институции отправиха това предупреждение към правителствата, промишлеността и финансовия свят по повод на среща на отговорни лица от сектора в Париж.

Те пледират за ускорение на прехода към нисковъглеродни емисии, който ще е от съществено значение за конкурентността на европейските промишлености и финансовата стабилност на континента.

Инвестициите обаче са възпрепятствани от политическа несигурност и забавяне на разрешителните процедури  (най-вече при възобновяемите източници на енергия).

В същото време САЩ, Китай, Индия, Япония, Южна Корея са разгърнали мащабни програми за укрепване на промишления си капацитет, отбелязват трите институции.

На срещата в Париж ще бъдат разгледани финансови инструменти и държавни политики, гарантиращи много големите финансови ресурси, които са необходими.

Европа успя миналата година да се разграничи “по-бързо, отколкото мнозина си представяха” от основния си доставчик – Русия, отбеляза изпълнителният директор Фатих Бирол.

“Понастоящем обаче Европа трябва да се научи да се развива в тази нова реалност. Тя има нужда от нов промишлен план, за да поддържа темпа на другите икономики. Все още не виждаме как тя ще приложи амбициите си на практика. Ръководителите трябва да се ангажират с решителни мерки  и то бързо, за да може регионът да продължи да е световна промишлена сила”,  каза той.

Според президентът на ЕЦБ Кристин Лагард “трябва да бъде направено повече, за да се насърчи пазара към зелено финансиране”.

Още от Built.bg:  Парламентът не избра Росен Желязков за министър-председател

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам