Бюлетин

ЕЦБ: Повишението на лихвите няма да спре през март

Снимка: AP

Президентката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард е заявила днес, че повишението на лихвите, целящо да потуши много високата инфлация, може да продължи и след почти сигурното увеличение през март, предаде Франс прес.

“На този етап е възможно да продължим по същия път”, каза Лагард пред испанската телевизия “Антена 3”, цитирана от БТА.

Тя обаче не даде информация относно мащаба на възможните увеличения след срещата на 16 март, които са повод на всевъзможни спекулации от страна на пазарите.

Лагард отбеляза, че е “невъзможно да се каже” с колко франкфуртската институция може да повиши основната лихва. Тези решения ще бъдат взети с оглед на разполагаемите данни на предстоящите заседания, добави тя.

ЕЦБ вдигна лихвата с 3 процентни пункта от юли миналата година, което е безпрецедентен завой в политиката на институцията и е провокиран от инфлацията, надвишила четирикратно  заложената краткосрочна цел от 2 на сто.

Знак ли е това , че затягането на паричната политика работи? Равнището на годишна инфлация в еврозоната е намаляло през февруари за четвърти пореден месец – до 8,5 на сто на годишна основа след 8,6 на сто през януари, според публикуваните днес данни на Евростат. Спадът обаче е по-малък от прогнозирания заради по-високите цени на хранителните стоки.

Пазарите прогнозират, че ЕЦБ ще повиши лихвата по депозитите, която е референтна, на 4 на сто спрямо сегашното равнище от 2,5 на сто.

Кристин Лагард не рискува да даде подобна прогноза, но потвърди решимостта си разходите по кредитите да достигнат “нива, които ограничават икономическата дейност” и да останат там, докато не се гарантира връщането на инфлацията в рамките на заложената цел.

Още от Built.bg:  Продажбите на жилища в САЩ са скочили през февруари на фона на спада на лихвите по ипотечните кредити

До този момент реалната икономика устоява добре на затягането на паричната политика и опасенията за рецесия намаляват. В този контекст “да се спре повишаването на лихвите на по-ранен етап би било сериозна грешка”, предупреди вчера и управителят на “Бундесбанк” (Bundesbank) Йоахим Нагел.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам