Бюлетин

ЕЦБ свиква днес извънредно заседание

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще проведе тази сутрин извънредно заседание, седмица след като обяви затягане на паричната си политика за борба с инфлацията, което бе придружено от увеличен спред в разходите по обслужване на заеми между държавите от еврозоната, предаде Франс прес.

“Управителният съвет ще проведе ад хок среща в сряда, за да обсъди текущите пазарни условия”, каза говорител на ЕЦБ пред АФП.

Служители на централната банка вече подчертаха, че са готови да се намесят спешно, ако рискът от фрагментация на пазара на държавни дългове нарасне, но много наблюдатели изразиха съжаление за липсата на конкретно решение, представено от институцията.

След излизане на съобщението за извънредното заседание еврото поскъпна. Към 11:50 българско време едно евро се разменяше за 1,04945 щатски долара.

Обменният курс на единната европейска валута се повиши с над 0,7 процента на фона на съобщението, че на срещата на борда на ЕЦБ ще бъдат обсъдени разпродажбите на държавни облигации в последно време.

“Тази сутрин еврото получи известна подкрепа поради ЕЦБ, но като изключим това, доларът е този, който държи нещата под контрол”, заяви Нилс Кристенсен, главен анализатор в банка “Нордеа” (Nordea).

Валутните дилъри очакват и заседанието на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ по-късно днес. Пазарите вече отчитат, че съществува 87 процента вероятност УФР да повиши основния си лихвен процент с 75 базисни пункта (0,75 процента), в опит да ограничи покачващата се инфлация в САЩ. Смята се, че подобно решение ще бъде в подкрепа на обменния курс на щатския долар.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам