Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Единственият действащ договор за строеж на детска болница е в карето на Медицинска академия

Действащият подробен устройствен план на столицата не предвижда строителство на лечебно заведение за болнична помощ на и около територията на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД.

Това отговориха за БНР от Министерство на здравеопазването след запитване по Закона за достъп до обществена информация във връзка с обявеното от края на миналата година сливане на болница „Лозенец“ със СБАЛДБ „Иван Митев“ и обявеното намерение за строеж на детска болница на територията на болница „Лозенец“ от бившия министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

От отговора на МЗ става ясно, че няма разрешение и договор за строеж на лечебно заведение за болнична помощ в Южния парк, на и около територията на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД.

От здравното ведомство уточняват по въпроса кой е действащият договор в момента за строителство на детска болница, че това е подписаният на 2 април 2020 година в резултат на проведена процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки с предмет: „Избор на изпълнител за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница“ между министъра на здравеопазването и ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ.

Общата стойност на договора е 77 839 442,89 лв. без ДДС или 93 407 331,47 лв. с включен ДДС. Съгласно приложение № 1 към Договор разгънатата застроена площ на Националната многопрофилна детска болница е 47 156,00 кв. м.

Със Споразумение № РД-11-489/01.10.2020 г. за заместване на страна по Договор за инженеринг № РД-11-135/02.04.2020 г., подписано между Министерството на здравеопазването, в качеството му на възложител, „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД, в качеството му на правоприемен възложител, и ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“, в качеството му на изпълнител, всички права и задължения по Договор за инженеринг № РД-11-135/02.04.2020 г. са прехвърлени от Министерството на здравеопазването на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД със съгласието на трите страни.На 09.10.2020 г.

Още от Built.bg:  Айфеловата кула отново ще бъде затворена заради стачка

„Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД е извършила авансово плащане на изпълнителя в уговорения в Договор за инженеринг, а именно 7 677 777,70 лв. без ДДС или 9 213333,24 лв. с включен ДДС.

„Договорът за строеж на НДБ, който е на пряка отговорност към нас, заради политическите турбуленции, се забави с повече от година и половина“, коментира за БНР изпълнителният директор на Здравната инвестиционна компания инж. Иван Алексиев.

След решението за сливане на Педиатрията и болница „Лозенец“, както и поради това, че бившият министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров още през юли месец миналата година ми взе пълномощното, на практика ние бяхме възпрепятствани да правим каквото и да било.

“Хубавото е, че още в началото на своето встъпване в длъжност, проф. Асена Сербезова ни извика целия Съвет на директорите, така че тя вече е запозната и изцяло подкрепя проекта“, допълни инж. Алексиев.

По думите на експерта от тук насетне първоначално сключеният договор има възможност да бъде изпълнен. Въпреки затрудненията, междувременно са проведени тръжни процедури по ЗОП и е избран строителен надзор, избран е инвеститорски контрол, има четири варианта на идейни проекти, теренът е съгласуван с всички засегнати институции, както и има протокол за съгласувани съвместни действия с всички лечебни заведения около и на терена на бъдещата детска болница в карето на Александровска.

Така че, са налице всички съгласувателните процедури с имащите интерес дружества и болници относно бъдещото строителство.

На ниво строителство е подготвена строителната площадка, като са съгласувани вход, изход, план по безопасност и здраве, трасета за строителните отпадъци, захранване, ток, вода, има две конструктивни обследвания.

Още от Built.bg:  Недостигът на работна ръка във Великобритания се превърна в хроничен проблем

Това, което остана е да получим разрешение за строеж от МРРБ и одобряване на проектната документация. Нашата надежда е да няма спънки вече, а да влезем в работен диалог. Вече не се изискват санкции от МС”, заяви още инж. Алексиев.

“От МРРБ очакваме да получим допускане да изменим действащия в момента  застроителен план, така че бъде нанесена съществуваща сграда, защото тя съществува и в кадастъра и като актив в балансовите сметки на МЗ.

Очаквам след като завършим идейния проект, той бъде предоставен за обществено обсъждане в рамките на два месеца. Тогава отново ще може всички специалисти в областта на детското здравеопазване да си кажат своето мнение.

В момента заданието е така направено, че са попитани най-добрите специалисти от различните педиатрични клиники у нас какво им е необходимо. Всичко това сега ще влезе в идейния проект след общественото обсъждане.

С оглед на цялостното забавяне, срокът за строеж на болницата си остава три години и половина, като тя трябваше да бъде завършена през 2024 година, а сега ще може да бъде завършена 2025 година”, уточни инж. Иван Алексиев пред БНР.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам