Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Една софийска красавица си отива

Автор: Built.bg

Още една знакова сграда, пазила до днес стария вид на столицата ни, е напът да изчезне. Започна събарянето на къщата на ул. „Велико Търново“ 32, която в годините два пъти е била посолство, а сега ще стане жилищна сграда.

Над 10 години продължава вече казусът със съдбата на сградата. Тя е построена през 1935 г. и е смятана за един от качествените образци на архитектурата на междувоенния модернизъм в София. Знае се, че е строена за богата фамилия, но историята й след Втората световна война е по-интересна – през социализма е посолство на Индонезия, а след промените дипломатическа мисия на Хърватия.

До последните събития и събарянето на знаковата къща се стига след години на имотни спорове. Сградата е реституирана в края на 90-те, но общественото мнение и съпротивата на хората, живеещи в съседство, забавиха процедурата. Още през 60-те години е правен опит теренът да бъде включен в списъка на паметниците на културата като индивидуален обект, но това така и не се случва. Сградата обаче е част от общия комплекс от здания с архитектурна стойност.

Според новия директор на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров през 2018 г. сградата е загубила защитата си като паметник на културата. Защо и как се е случило това тече проверка. „Не е нормално да искаме актуализация на списъците и включването на нови сгради сред защитените и в същото време да трябва да отговаряме защо други сгради се рушат“, коментира арх. Петров.

Той смята, че трябва да се приложат по-сериозни мерки за опазване на ценните сгради, включително да се наложи мораториум върху строителството и промените на такива имоти, докато не се актуализират списъците.

Още от Built.bg:  Built анализ: Невидимото влияние на заобикалящата среда върху здравето ни

Сред най-активните защитници на бившето хърватско посолство в последните дни беше общинският съветник Борис Бонев от „Спаси София“. „Разрушаването на къщата на ул. “Велико Търново” 32 е поредното необратимо посегателство срещу духа, културата и красотата на София. Това е пример как алчността побеждава на всяка цена“, коментира Бонев за Built.bg.

Той призовава историческата централна зона на София да бъде защитена с нарочни правила, защитаващи старите къщи, недопускащи презастрояване и унищожаване на историческия дух на нашия град. „Националният институт за недвижимо културно наследство, Министерство на културата и Столична община да влязат в своята роля на пазители на това наследство, вместо да бъдат проводници на неговото разрушаване“, апелира още общинският съветник.

Според Тодор Нанчев от Фондация „Тодор Нанчев“, която се бори за опазване на сградите паметници на културата, с разрушаването на сградата София губи къща с голяма архитектурна стойност. „Тази къща е ценна, защото е запазила автентичния вид на града от 30-те години на миналия век. Запазени са включително дограмите, балконите, зимната градина.

Тя сред образците на модернизма, каквито почти няма останали в София“, коментира Нанчев. Според него къщата се вписва особено добре и в цялостния комплекс от сгради в тази част на квартал Оборище.

Казусът с бившето хърватско посолство идва само няколко месеца след друг подобен случай – със сградата на старата резиденция на посолството на САЩ. Тя е строена в същия стил и се намира точно на съседния ъгъл на ул. „Велико Търново“, а миналата пролет стана ясно, че се продава. Развръзката там обаче се случи за броени дни, след като се разбра, че Фондация „Америка за България“ е новият собственик на терена и сградата ще бъде запазена в автентичния си вид.

Още от Built.bg:  Офис пазарът в София с лек спад

Всъщност на малката улица „Велико Търново“ в сърцето на квартал Оборище някога е имало редица от къщи в стила на бившето хърватско посолство, спомнят си по-възрастните жители на района. Голяма част от тях са разрушени през 60-те и 70-те години на миналия век и на тяхно място са построени номенклатурни кооперации. Но за разлика от резиденцията на САЩ, къщата на ул. „Велико Търново“ 32 няма да бъде спасена и разрушаването й тече.

Според официално обявеното инвеститорско намерение на това място ще се построи нова жилищна кооперация.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам