Бюлетин

Египет сключи договор за изграждане на една от най-дългите мрежи от скоростни влакове в света

Египет сключи договор със “Сименс мобилити” (Siemens Mobility) за изграждането на около 2000 километра железопътна инфраструктура за скоростни влакове, съобщи в. “Ал Ахрам”. В завършен вид мрежата ще бъде шестата най-дълга в света, посочват от германската компания.

Проектът предвижда свързването на шестдесет града, като максималната скорост ще бъде 230 км/ч. Първата египетска високоскоростна жп система ще включва три линии с капацитет 500 милиона пътувания годишно. Мрежата ще бъде достъпна за 90 процента от населението на северноафриканската страна.

Първата линия ще свързва град Айн Сохна на Червено море с Александрия и Марса Матрух, които се намират на средиземноморския бряг. Дължината й ще е 660 километра. Втората линия ще е между столицата Кайро и едно от най-южните селища Абу Симбел, а третата – между градовете Луксор в Горен (южен) Египет и Хургада на Червено море.

“Сименс мобилити” информира, че ще делът й от договора, който ще изпълнява заедно с “Ораском кънстракшън” (Orascom Construction) и “Араб контрактърс” (Arab Contractors), e 8.1 милиарда евро. В тази сума е включен и договорът за първата линия за 2.7 милиарда евро, подписан през септември 2021 година.

Германската компания ще оборудва мрежата с 41 влака с осем вагона “Веларо” (Velaro), 94 композиции от по четири вагона “Дезиро” (Desiro) и 41 товарни локомотива “Векрон” (Vecron).

Според прогнозите проектът ще създаде до 40 хиляди работни места. Допълнително се очакват  около 6700 нови работни места в египетските фирми, заети с доставките.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам