Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Египетска находка: Голяма погребална сграда от времето на Птолемеите и Римски Египет

Снимка: Министерство на туризма и на паметниците на културата на Египет

Египетска археологическа експедиция откри голяма погребална сграда от времето на Птолемеите и Римски Египет в близост до град Фаюм, обяви Министерството на туризма и на паметниците на културата в Кайро. 

Новата находка се намира в селището Гарза, чието древно име е Филаделфия. То е основано през третото столетие пр. н. е. като център на проект за култивиране на земя на Цар Птолемей Втори, който е имал за цел да осигури хранителни ресурси за държавата. Жителите на Филаделфия били египтяни и гърци.

Подът на погребалната сграда е направен от варова смес, украсена с оцветени плочки. Намерените саркофази са изработени както в древноегипетски, така и в древногръцки стил, с което се отличават и предишни открития на това място.

Погребална сграда от времето на Птолемеите и Римски Египет в близост до град Фаюм, Снимка: Министерство на туризма и на паметниците на културата на Египет

Експедицията, която започва работа през 2016 година, е първата, открила фаюмски портрети след британския археолог Флиндърс Питри. Реалистичните портрети са били прикрепяни към мумиите на починалите. Те онагледяват еволюцията на вековните традиции на древноегипетското изкуство под въздействието на елинистичната живопис от времето на Птолемеите.

Изследователите са намерили и рядко срещана теракотена статуя на богинята Изида Афродита, както и съкровище от документи върху папирус, написани едновременно с гръцка и с демотическа писменост.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg:  Стрелбата по Доналд Тръмб

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам