Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЕИБ и ББР подписаха споразумение за 175 млн. евро в подкрепа на малкия и среден бизнес

Финансово споразумение в размер на 175 млн. евро бе подписано между Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Българската банка за развитие (ББР). На церемония в Министерския съвет подписите си под документа положиха вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова и Цанко Арабаджиев, изпълнителен директор на ББР.

Очаква се споразумението да помогне на малкия и среден бизнес с подобряване на достъпа му до финансов ресурс, а сред заложените цели са насърчаване на заетостта и поставяне на фокус върху зелената икономика.

За 24 години ББР е подкрепила 24 хил. предприятия

„Това събитие е от голямо значение за българския малък и среден бизнес. За 24 години ББР е предоставила подкрепа за над 24 хил. предприятия чрез различни финансови инструменти, с ресурс в размер над 7,3 млрд. лева“, отбеляза Илия Караниколов, председател на Управителния съвет на банката.

„Споразумението, което подписваме днес, е естествено надграждане на над 20-годишно сътрудничество с ЕИБ. Още едно доказателство, че европейските институции виждат в ББР надежден, предвидим и доверен партньор“, коментира още той.

ЕИБ е инвестирала в България над 9 млрд. евро

„Инвестициите на Европейската инвестиционна банка в България за 30 години, откакто банката е в България, са в размер на над 9 млрд. евро, като над 6 млрд. евро са по линия на банката и 3 млрд. по линия на Европейския инвестиционен фонд“, съобщи Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ.

В ляво: Лиляна Павлова, снимка: БТА

Инвестициите са в подкрепа на националната и публичната инфраструктура, за общински проекти, за подкрепа на малките и средни предприятия, посочи Павлова. По думите й част от това сътрудничество е по линия на ББР. Основната цел на инвестицията от 175 млн. евро, която предоставяме, е да достигнем до най-малките, средните и средно големи предприятия, които имат нужда да направят по-рискови и дългосрочни инвестиции, за които нямат реално обезпечение, поясни Лиляна Павлова. По думите й от финансовия ресурс могат да се възползват предприятията, засегнати от пандемията, от последствията от войната в Украйна, които все още се възстановяват. ЕИБ е европейска публична институция и банка с най-високия рейтинг, което позволява чрез посредничество на търговските банки или директно да предоставим на тези предприятия много добри условия за финансиране, допълни Павлова.

Още от Built.bg:  Преди европейските избори: Шарл Мишел атакува Урсула фон дер Лайен

Фокус върху зелената икономика

„Финансирането, което получаваме в момента има много силен фокус върху зелената икономика и инвестициите, които са с подчертан ефект върху зеления преход“, отбеляза министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

Според нея подписването на споразумението в този момент показва увеличаващо се доверие от страната на европейските институции към България и доразвиване на добрите партньорски отношения.

„Конкретните ползи от добрите и преференциални условия и финансови параметри, които ще подкрепят антикризисно компаниите и които помагат компаниите да се борят с глобалните тенденции на намаляваща ликвидност и увеличаващи финансови разходи, допълнително добавят стойност и помагат“, каза още Милена Стойчева.

Тя определи подписаното днес споразумение като знаково и отбеляза, че се чувства радостна от факта, че такава подкрепа идва още в първите дни от работата на новото редовно правителство.

Българският бизнес ще има достъп до около 2 млрд. лева

В момент на вдигащи се лихви българският бизнес ще има достъп до около 2 млрд. лева кредити с по-ниски лихви за малките и средни предприятия, така че техните инвестиционни програми да не пострадат. Това съобщи финансовият министър Асен Василев, който също взе участие в церемонията по подписването на документа.

В дясно: Асен Василев, снимка: БТА

Подписването на това споразумение е още една стъпка в един дълъг път, по който Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд в България вървят от доста отдавна, посочи Василев. Той припомни, че тип финансови инструменти през 2013 г. за първи път стигнаха в широк аспект до бизнеса чрез “Джереми 1” и “Джереми 2”. По едната линия се предоставяха заеми, по които гаранцията се поемаше частично или почти напълно от държавата под някаква форма. По този начин фирми без достатъчно обезпечение и достъп до кредитиране по линия на “Джереми 2”, фирми, които имаха обезпечение, успяваха да получат заеми, посочи Асен Василев.

Още от Built.bg:  ЕП ще обяви около полунощ първата прогноза за разпределението на мандатите

Той припомни още, че през 2013 г. всички бяха учудени колко бързо фирмите харесаха тези продукти и в рамките на 3-4 месеца 700 млн. лева достигнаха до българските фирми по линия на тези два продукта. След това те се надградиха и се разшири техният капацитет, допълни министърът. По думите му подобни продукти бяха създадени и с българския национален ресурс през 2021 г. по повод ковид кризата и ковид възстановяването и също бяха доста добре посрещнати от пазара. В европейките програми са заложени над 600-700 млн. лева. Заедно с ресурса, който би дошъл от страна на търговските банки, прави над 1,5 млрд. лева, които ще достигнат до българския бизнес, каза Асен Василев.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам