Бюлетин

ЕК дава на България зелена светлина за 1,37 млрд. евро по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост

Европейската комисия съобщи, че е одобрила положителната предварителна оценка по искането на България за безвъзмездно отпускане на 1,37 милиарда евро по Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ).

На 31 август България представи на ЕК искане за плащане въз основа на постигането на 22 ключови етапа и цели, посочени в решение на Съвета на ЕС за първата вноска. Етапите обхващат реформи и инвестиции в областта на образованието, интелигентното производство, неутралността по отношение на замърсяването на околната среда, цифровата свързаност, устойчивия транспорт и пътната безопасност, правосъдието, борбата с прането на пари, социалното приобщаване, здравеопазването и системата за одит и контрол, свързана с МВУ, се посочва в съобщението.

С искането си българските власти предоставиха подробни и изчерпателни данни, доказващи изпълнението на поставените цели, се отбелязва в съобщението. Комисията уточнява, че е направила задълбочена оценка, преди да даде предварително одобрение на искането за плащане.

Първото плащане по българския План за възстановяване и устойчивост получи одобрение от Европейската комисия.

Това каза служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на извънреден брифинг в Министерския съвет, посветен на Националния план за възстановяване и устойчивост по-рано днес.

Атанас Пеканов, снимка: БТА

Преди броени минути Европейската комисия информира, че е финализирала и дава одобрението са за положителната предварителна оценка на първото плащане, което е в размер на около 2,7 млрд. лева, безвъзмездни средства по Механизма за възстановяване и устойчивост.

Вицепремиерът увери, че служебният кабинет е положил всички усилия за постигане на положителната оценка от страна на Европейската комисия и благодари на всички институции и експерти, участвали в работата.

Още от Built.bg:  Ще бъде направена демонстрация на първия водороден електромобил в България

„Това е важна крачка за България. Така можем да спрем със спекулациите, че никога няма да получим пари, че сме се забавили фатално или не се справяме. Напротив, има страни, на които им е отнело доста повече време, за да получат такава положителна оценка за техните плащания“, уточни Атанас Пеканов.

Той припомни, че българският План за възстановяване и устойчивост е на стойност около 12 млрд. лева, а в него има заложени различни инвестиционни проекти и редица реформи.

„Сега трябва да насочим всичките си усилия към второто плащане“, смята вицепремиерът. Той припомни, че има още един законопроект, свързан с изпълнението на плана, който трябва да бъде приет от българското Народно събрание и това е Законът за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. В него, наред с останалите промени, трябва да залегне и определение за енергийна бедност.

България е поела ангажимент към 2026 г. да намали с 40% вредните емисии от въглищни централи, но това не е обвързано с второто плащане по плана, стана известно от думите на Атанас Пеканов.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам