Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЕК дава зелена светлина на Националния план за възстановяване и устойчивост

ЕК дава зелена светлина на Националния план за възстановяване и устойчивост  (НПВУ) – това е изключителен план, почти 60 процента от него са за подкрепа на Зеления преход,  каза пред журналисти в Министерския съвет Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, която е на посещение у нас.

Благодаря за топлото посрещане, това е началото на деня и очаквам посещението в СУ „Св. Климент Охридски. Знам, че това е мястото, където са върховите постижения на България, каза Урсула фон дер Лайен. Говорихме, че трябва да съберем върховите постижения в науката с продукти, които да създадат висока добавена стойност на икономиката. Иновациите са важни да се запазят икономиките конкурентоспособни и устойчиви. Това е безценен актив във един все по-бурен свят, коментира тя. Това е големият План за възстановяване  и устойчивост на ЕС на стойност 800 милиарда евро. В него има три основни стълба – Зеленият пакт и темата за чиста енергия, дигитализацията,  инвестиции да направим нашите общества по-силни  и устойчиви, каза председателят на ЕК.

Снимка: БТА

Имаме нужда България да е с нас по пътя за декарбонизацията. В НПВУ има решения за ограничаване за емисиите, за съхраняване на енергията, за реформа на пазара на електричество и инвестиции в интелигентни мрежи в енергетиката и диверсификация на доставките на енергия, за да сме независими от доставките от руските газ и петрол, посочи Урсула фон дер Лайен. Втората тема е цифровият преход – Планът гарантира  достъпни обществени услуги чрез високоскоростен интернет в селските райони, развитие на 5Джи мрежите, обучение на правилните дигитални умения за бъдещето.

Планът съчетава инвестиции в Зеления преход с реформи и справяне със структурните предизвикателства, подкрепа за най-уязвимите групи, което също е много важна тема, както и достъпа на децата до образование. В Плана има и широки антикорупционни мерки, посочи председателят на ЕК.

Още от Built.bg:  Парламентарни избори 2024: Кои са водачите на листи в страната

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам