Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЕK дебатира дали да определи като “зелени” природния газ и ядрената енергия

Европейската комисия представи проект за определянето като “зелени” на ядрените централи и природния газ, предадоха световните агенции.

Предложеният текст, дебатиран от месеци и все още в неокончателен вариант, бе изпратен на държавите членки вчера, малко преди полунощ.

Предложението е спорно и около него вече се оформиха два лагера в рамките на Европейския съюз.

Привържениците му твърдят, че газовите електроцентрали, поради това, че са по-чисти от въглищните и други алтернативи, помагат на икономиките по пътя на екологично устойчиво бъдеще. Според тях ядрените централи трябва да бъдат определени като “зелени”, защото не изпускат парникови газове.

Противниците на проекта обаче твърдят, че понятието “по-чист” не може да бъде отнесено към природния газ и посочват, че дългосрочните рискове от радиоактивни отпадъци при ядрените централи надвишават предимствата от липсата на въглеродни емисии в краткосрочен план.

Според предложението инвестициите в ядрените централи ще се смятат за “зелени”, ако се използват най-новите технологични стандарти и ако включват конкретен план за съхранение за ядрените отпадъци. За да бъдат считани за “зелени”, новите ядрени централи трябва да получат разрешение за строеж преди 2045 г.

Газовите централи също ще станат обект на по-строги стандарти, за да бъдат определени за “зелени”, с фокус върху това какви количества парникови газове се отделят при експлоатацията им.

Всяка нова централа, одобрена след декември 2030 г., ще трябва да не отделя повече от 100 грама еквивалент на въглероден двуокис на киловат час произведена енергия, изчислени за целия жизнен цикъл на централата.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам