Бюлетин

ЕК: До 4 месеца се очаква оценка на българските планове за регионално развитие

belgium brussels european commission 3595351

Европейската комисия потвърди днес, че е получила от България плановете, свързани със справедливия преход към чиста икономика. Говорител на комисията уточни, че в срок до четири месеца може да се очаква оценка на българските предложения.

Получихме на 30 септември изпратените от България планове, посочи говорителят на пресконференция в отговор на въпроси. ЕК има срок от общо четири месеца, за да се произнесе. В първите два месеца комисията може да представи бележки, а в следващите два – да реши дали одобрява направените предложения, поясни той.

Ще преценим доколко плановете съдържат всичко необходимо, очертаните цели и начините, които се предвиждат за подкрепа на засегнатите региони, преминаващи към по-чиста икономика. На тази основа ще преценим дали да одобрим плановете. Не мога да кажа какви суми са предвидени за отделните дейности, залегнали в плана, добави говорителят.

В съобщение на ЕК се отбелязва, че искането на България за промени се основава на необходимостта да се вземе предвид намаляването на максималната разпределена безвъзмездна помощ по механизма за възстановяване и устойчивост на икономиката от пандемията от 6,27 милиарда евро на 5,69 милиарда евро. Комисията отбелязва, че намаляването на сумата бе свързано с по-добрия икономически резултат на България през 2020 г. и 2021 г. от първоначално предвидения.

Предложеното от България изменение на плана засяга 17 инвестиции, включени в първоначалния план. Някои от тези инвестиции са намалени, например свързаните с енергийната ефективност на обществените сгради, националната инфраструктура за съхранение на ток от възобновяеми източници и обновяването на болници. От плана са премахнати три инвестиции в подкрепа на цифровизацията на дружеството “Български пощи”, изграждането на транспортен терминал в Русе и цифровизацията на управлението и ефективното използване на водите.

Още от Built.bg:  Любопитни факти около ремонта на Централните хали в София

Ако ЕК прецени, ще предложи измененията в плана за одобрение от Съвета на ЕС. Държавите от ЕС ще разполагат с до четири седмици, за да одобрят оценката на комисията, се уточнява в съобщението.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам