Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЕК: Газът и ядрената енергия да бъдат преходни горива

Industry Energy Power Supply  - fietzfotos / Pixabay

Европейската комисия съобщи, че е постигнала днес политическо решение да предложи газът и ядрената енергия да бъдат възприемани като преходни (“зелени”) горива в преследването на целта за природосъобразна икономика до 2050 година.

Еврокомисарят по финансовите въпроси Марейд Макгинес поясни на пресконференция, че решението на ЕК не е свързано с европейската енергийна стратегия, а цели осигуряването на яснота за частните инвеститори. По нейните думи енергийният преход няма да бъде възможен без привличането на частни средства, уточнява БТА.

Макгинес уточни, че комисията се стреми да улесни привличането на частен капитал в полза на обществената цел. Не говорим за енергийна политика, а за подход към финансовите пазари, посочи еврокомисарят.

В предложението на ЕК се предвижда държавите от ЕС да запазят отговорността си при определянето на т. нар. енергиен микс – разнообразието от използвани енергоизточници. ЕС не насочва инвестиции в определени сектори, нито забранява, заяви Макгинес.

В предложението е записано, че при прехода от употреба на въглища към използване на възобновяема енергия газът и ядрената енергия имат своето място. Предложението е свързано с бъдещите енергийни проекти, които ЕК ще подкрепя чрез европейския бюджет.

ЕК предава предложението за оценка на Съвета на ЕС и на Европейския парламент. Решението на тези две институции се очаква в срок от четири месеца, като всяка от тях може да поиска удължаване с два месеца.

В Съвета на ЕС предложението може да бъде отхвърлено с мнозинство от две трети, а в ЕП – с половината от подадените гласове на пленарно заседание. Ако няма възражения, предложението на ЕК може да влезе в сила от 1 януари догодина.

Още от Built.bg:  Избори за Европейски парламент: Официални резултати

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам