Бюлетин

ЕК одобри българската Програма за конкурентоспособност и иновации в предприятията на стойност над 1,49 милиарда евро

belgium brussels european commission 3595351

Европейската комисия даде одобрението си за българската Програма за конкурентоспособност и иновации в предприятията, която е на стойност над 1,49 милиарда евро, за програмния период 2021–2027 година. Това обявиха от представителството на Европейската комисия в България.

Програмата предоставя целева подкрепа на българските фирми за преодоляване на основните проблемни области, които забавят трансформирането на българската икономика в иновативна, цифрова, с ниски въглеродни емисии и ефективно използване на ресурсите. Повече от 85 на сто от бюджета на ПКИП, или 1,28 милиарда евро, са предназначени единствено за малки и средни предприятия (МСП).

Основните цели на програмата са да се постигне интелигентен и устойчив растеж на българската икономика, както и промишлена и цифрова трансформация в страната. Други приоритети също са:

  •     развитие и укрепване на капацитета за научни изследвания и иновации и внедряване на напреднали технологии;
  •     насърчаване на устойчивия растеж, създаване на работни места, интернационализация и конкурентоспособност на МСП;
  •     гарантиране на ползите от цифровия преход;
  •     преход към кръгова и енергийноефективна икономика.

Видовете дейности, които ще бъдат подпомагани, съгласно европрограмата са:

  •     подкрепа за иновациите в стартиращи и бързоразвиващи се предприятия в областта на високотехнологичните отрасли;
  •     насърчаване на цифровизацията, включително решения за гарантиране на киберсигурността, и разработване на технологии, необходими за прехода към Индустрия 4.0;
  •     подкрепа за въвеждането на нисковъглеродни и енергийно ефективни технологии, сертифициране на системите за енергийно управление и стимули за възобновяеми енергийни източници;
  •     подкрепа за МСП при въвеждането на технологии за ефективно използване на природните ресурси, увеличаване на процента на рециклиране, модернизиране на технологиите за управление на отпадъците и насърчаване на партньорствата между предприятията и споделянето на добри практики.

Част от бюджета на програмата (35 на сто) ще бъде изпълнен чрез финансови инструменти, каквито са гаранциите по банкови заеми и капиталовите инвестиции на всички етапи от развитието на МСП. Така ще се гарантира по-ефективно и устойчиво използване на ресурсите на Евросъюза в подкрепа на проекти, които генерират приходи и икономии.

Вчера стана ясно, че Комисията е одобрила Програмата “Транспортна свързаност”, първата голяма инфраструктурна програма за страната ни за настоящия програмен период, припомня БТА. По нея ЕС отпуска на България 1,61 милиарда евро, предвидени за инвестиции, насърчаващи използването на екологосъобразни видове транспорт и алтернативни горива. Също така ще се подобрят качеството на пътната, железопътната и морската инфраструктура, както и ще се допринесе за намаляване на вредното въздействие на транспорта върху околната среда.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам