Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЕК одобри държавна помощ от 16 млн. евро за разширяване на газохранилището в Чирен

Европейската комисия одобри 16 млн. евро държавна помощ в подкрепа на разширяването на газохранилището на “Булгартрансгаз” в Чирен, съобщиха от Комисията. Мярката е одобрена съгласно правилата на Европейския съюз за държавната помощ.

“Булгартрансгаз” ще инвестира около 285 млн. евро за разширяване на капацитета на газохранилището в Чирен, което е единственото съоръжение за съхранение на природен газ в България. Очаква се капацитетът за съхранение да нарасне от 550 млн. на 1 млрд. кубични метра. Ще бъде увеличен и капацитетът за изтегляне и подаване на природен газ в мрежата.

България уведоми ЕК за плановете си да подкрепи инвестицията на “Булгартрансгаз” с 9-годишна публична гаранция по заема за финансиране на мярката в размер на 16 млн. евро. Целта е да се гарантира сигурността на доставките на газ, да се засили конкуренцията на пазара на газ, включително благодарение на по-голямата интеграция на съоръжението към мрежата, и да се насърчи търговията с газ в региона.

Снимка: БТА

Разширяването на газохранилището в Чирен е проект от общ интерес (“ПОИ”), включен в петия списък на ПОИ. ПОИ имат за цел завършването на европейския вътрешен енергиен пазар, за да се помогне на ЕС да постигне целите си в областта на енергетиката и климата.

Комисията установи, че българската схема е необходима и подходяща за улесняване на инвестициите на “Булгартрансгаз” в съоръжението му за съхранение на природен газ. Освен това Комисията стигна до заключението, че схемата е пропорционална, тъй като помощта ще бъде ограничена до необходимия минимум, за да се гарантира инвестицията в съоръжението, и няма да има неоправдани отрицателни ефекти върху конкуренцията и търговията в ЕС. Въз основа на това Комисията одобри мярката съгласно правилата на ЕС за държавната помощ.

Още от Built.bg:  Възстановена е работата на конкурсните комисии в АПИ по процедурите за поддържане на републиканските пътища
Снимка: БТА

БТА припомня, че на 21 юли министърът на енергетиката Румен Радев даде началото на разширяване на надземната част на газохранилището в Чирен. Оттогава започнаха същинските строителни дейности по изграждане на новата инфраструктура от надземната част. По думите на министър Радев проектът е припознат като един от най-значимите в областта на енергетиката в Европа.

Преди това, в началото на април, бе подписан договор за разширението на капацитета на подземното газово хранилище (ПГХ) “Чирен”. Конкретният договор е за разширение на сондажния фонд на ПГХ “Чирен”. Целта на разширението на капацитета е да се увеличи обемът на активния газ до 1 млрд. куб. метра, както и на дневния капацитет на добив до 10 млн. куб. метра.

В началото на тази година бе подписан договор за изграждането на надземни съоръжения на територията на подземното газово хранилище. Договорът е на стойност от 297,777 млн. лв. и се очаква строителството на тази част от разширението на проекта да приключи в рамките на две години.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам