Бюлетин

ЕК одобри държавна помощ за 40 млн. евро за германски терминал за втечнен газ край Хамбург

Европейската комисия одобри предоставянето на германска държавна помощ за около 40 милиона евро (44,3 милиона долара) за наземен терминал за втечнен природен газ (ВПГ) в пристанището Брунсбютел, близо до Хамбург. Пристанището се намира в устието на река Елба, на Северно море, съобщи ДПА.

Терминалът за разтоварване на танкери за пренос на ВПГ ще подобри енергийните доставки и инфраструктура в Германия и по този начин ще допринесе за енергийната сигурност на Европейския съюз, каза еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

“Мярката, одобрена днес, има достатъчно предпазни механизми за ограничаване на евентуални нарушения на конкуренцията”, добави еврокомисарят.

Германската енергийна компания Ер Ве Е (RWE) и нидерландският газопреносен оператор “Газуние” (Gasunie) ще получат държавното финансиране, каза още Вестагер.

Германската държавна банка за развитие Ка еф Ве (KfW) ще предостави на двете компании дял от дивидентите, изплащани от оператора на терминала, ако годишната възвръщаемост на проекта падне под определен праг. Компанията оператор на терминала е съвместно дружество между Ка еф Ве, “Газуние” и Ер Ве Е.

Ако проектът донесе достатъчно средства, няма да се изплаща помощ, гласи изявление на ЕК. При положение, че възникне подобна необходимост обаче, размерът на помощта се оценява на около 40 милиона евро, като парите ще бъдат разпределени през следващите 15 години.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg:  Европейската комисия планира помощ за малкия и среден бизнес

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам