Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЕK одобри над 183 млн. евро европейско финансиране за участъка между Калотина и София на AM “Европа”

Европейската комисия даде одобрение за изграждането на близо 33 км от новата автомагистрала “Европа” в участъка, свързващ контролно-пропускателен пункт “Калотина” на границата със Сърбия и околовръстния път на София, съобщи представителството на Европейската комисия в България.

Инвестицията е в размер на над 183 млн. евро от Кохезионния фонд на ЕС и се очаква да допринесе за по-доброто интегриране на българската пътна система в европейската транспортна мрежа. Поектът се финансира по Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г.

Магистралата има проектна скорост от 110 км/ч и ще бъде изградена за превоз на тежки превозни средства. Пътят е широк 27 м., с две ленти във всяка посока. От целия участък от общо 33,403 км, една отсечка от 17 км вече е в експлоатация и представлява модернизация на съществуващия път I-8. Този участък включва две кръстовища близо до Сливница и връзки с път III-811.

Снимка: БТА

Останалите 16,456 км са в процес на изграждане по маршрут, който се отклонява от този на I-8. Той има кръстовище на север от Костинброд и друго на юг. Ще бъдат изградени връзки с I-8 и други пътища, свързващи София, Костинброд и Калотина, уточняват от представителството на ЕК.

Участъкът между Калотина и Софийския околовръстен път е част от основната трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T).

Проектът ще увеличи капацитета на пътя, като го приведе в съответствие със стандартите за магистралите на TEN-T, очаква се той да доведе до подобряване на безопасността и потока на движение, а ограниченията за изпреварване да бъдат премахнати.

Чрез отклоняване движението от градските райони магистралата ще намали шума и вредните емисии, което ще бъде от полза за здравето и качеството на живот на местните жители, а регионът ще стане по-привлекателна дестинация за инвестиции, посочва ЕК.

Още от Built.bg:  "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" е единствената компания останала в краткия списък за изграждане на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй"

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам