Бюлетин

ЕК потвърди правото на държавите от ЕС да избират сами източниците на необходимата им енергия

Отношението ни към ядрената енергетика е неутрално, държавите от ЕС имат правото да определят с какви средства добиват необходимата им енергия. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс на пресконференция при представянето на нови предложения на комисията в областта на опазването на околната среда и енергийния преход.

Имаме интерес от развитието на нови технологии, седем милиарда евро от ЕС са осигурени за проучвания, свързани с ядрената енергетика, посочи той. По неговите думи ЕК има отношение само към сигурността на ядрените мощности. Тимерманс призова да не се прави “идеологически” избор на енергийните източници, а да се ползват изчисления. Възобновяемата енергия става все по-евтина от ден на ден, за разлика от атома. Сравнете и решете, ние ще ви подкрепим, обърна се той към държавите от ЕС.

По повод разногласията по предложения от ЕК срок за прекратяване на продажбата в ЕС на новопроизведени автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2035 г. еврокомисарят Тиери Бретон посочи, че е в ход демократичен процес. Той поясни, че предложенията на комисията ще бъдат обсъдени от Съвета на ЕС и от Европейския парламент. По неговите думи двете институции самостоятелно ще допълнят и гласуват промените.

Европа е демокрация, основана на правила. ЕК само предлага законопроект. Стараем се решението, което предстои, да бъде приложимо, посочи Бретон.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам