Бюлетин

ЕК разследва сделката с туския “Боташ”

Снимка: БТА

Европейската комисия започва разследване на сделката, която позволява на българския газов оператор “Булгаргаз” да получи достъп до доставките на синьо гориво през Турция. Проверява се за възможни нарушения на правилата на Европейския съюз за конкуренцията. Това става ясно от документ, видян от Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).

Разследването идва на фона на опасенията, че българската компания е единственото дружество в Европейския съюз, което има достъп до природен газ чрез турската инфраструктура и потенциално действа като посредник за суровината.

В писмото, което е било изпратено по-рано този месец, Генерална дирекция “Конкуренция” на ЕС е поискала от “Булгаргаз” ЕАД да предостави изчерпателен списък с документи, включително информация, свързана със споразумения за доставка с турския оператор “Боташ” и резервации на капацитет на турско-българската граница.

ЕК също така иска от “Булгаргаз” да предостави информация за договори, които са завършени или се договарят, когато българското държавно предприятие може да действа като изключителен агент или дистрибутор за доставка на газ в България или другаде в ЕС.

От ICIS посочват още, че до момента на публикуване на статията “Булгаргаз” не е отговорил на въпросите им.

Когато споразумението на България с “Боташ” беше обявено за първи път през януари, Европейската федерация на търговците на енергия изрази опасения относно възможни нарушения на конкуренцията. Причините са липса на прозрачност и неправомерно резервиране на капацитет на турско-българската граница. Появиха се и коментари, че отново се търси път на руския газ към България.

Българското правителство, сформирано след парламентарните избори през април, също възложи разследване на сделката за доставка като част от по-широк преглед на работата на предишната служебна администрация с мотива, че липсва прозрачност и че тя ще струва на страната милиарди.

Още от Built.bg:  Борислав Сарафов започва проверка на ръководството на Българския футболен съюз Борислав Михайлов

Споразумението, валидно за 13 години, позволява на “Булгаргаз” и “Боташ” да си поделят дневния капацитет на граничния пункт Странджа-Малко Търново. Преди това междусистемната връзка се използваше за доставка на руски газ за Турция по Трансбалканския газопровод през България.

По силата на споразумението “Булгаргаз” може да внася втечнен природен газ в Турция и да изтегля подобно количество регазифициран газ от граничната точка. “Боташ” може да инструктира “Булгаргаз” да доставя втечнения природен газ в турски терминали или на други места в Европа.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам