Бюлетин

ЕК създава работна група за общите покупки на газ и водород

European Union European Parliament  - Dusan_Cvetanovic / Pixabay

Европейската комисия съобщи, че създава нова работна група в подкрепа на платформата за осигуряване на енергия и разнообразяване на доставките. Отбелязва се, че платформата бе създадена за общо снабдяване с енергия в ЕС, както и че наскоро ЕК и България се споразумяха у нас да бъде обособена първата регионална платформа.

Общоевропейският подход предвижда съгласуваност на мерките за осигуряване на енергийни доставки, включително чрез доброволно общо купуване на природен газ, втечнен газ и водород. Целта е намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива и осигуряване на достъп на страните в Европа до алтернативни доставки на достъпни цени в следващите години, се посочва в съобщението.

Новата работна група започва работа от 1 юни и ще се заеме с търсене на енергийни доставки в световен мащаб, както и с международните преговори. ЕК предложи създаването на групата през март като мярка за овладяване на високите цени на енергията. Предложението бе одобрено от Европейския съвет на 25 март. На 7 април комисията създаде европейската енергийна платформа като доброволен механизъм за съгласуваност на покупките на газ и водород.

На 5 май ЕК и България създадоха първата регионална работна група, като част от енергийната платформа на ЕС, съгласувано със съседните страни от Югоизточна Европа. Скоро ще бъдат предложени допълнителни регионални работни групи за Централна, Източна и Северозападна Европа, и Балтийско море, допълва комисията.

Създаването на регионалната група у нас бе следствие от спирането в края на април на доставките на “Газпром” за нашата страна и Полша.  Регионалната група проучва нуждите от газ и електричество, техните цени и потоци, както и състоянието на инфраструктурата.

Още от Built.bg:  Прогнозите са за задълбочаване на рецесията в Германия

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам