Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

EK: За десетилетие България е повишила двойно дела на възобновяемата енергия

От 2010 г. насам България е увеличила от 8 на 15 на сто дела на произвежданата възобновяема енергия, запазила е дела на течните изкопаеми горива и ядрената енергия, и е намалила от 37 на 26 на сто дела на твърдите изкопаеми горива. Това показват данни, представени днес от Европейската комисия.

От 40,15 на сто, делът на зависимостта от вноса на изкопаеми горива в нашата страна е спаднал до 36,14 на сто. След войната, която Русия предприе срещу Украйна, България разнообрази доставчиците на газ, но остава зависима от изкопаемите горива, обобщава ЕК.

Данните показват, че у нас делът на енергийно бедните хора намалява, но остава близо три пъти по-висок от средното за ЕС. През 2020 г. у нас 22,2 на сто от гражданите са закъснявали с плащането на сметките за енергия, като през 2021 г. този дял е бил 19,2 на сто, а миналата година – 18,8 на сто, при 6,9 на сто в ЕС. За сравнение в последните две години в ЕС се отчита увеличаване в броя на тези домакинства с 0,4 на сто.

Българите, които заявяват, че не могат да си позволят да поддържат дома си топъл, са били 27,5 на сто през 2020 г., 23,7 на сто през 2021 г. и 22,5 на сто миналата година. За сравнение в ЕС тези данни се повишават съответно от 7,5 на сто до 9,3 на сто.

Отправена е препоръка нашата страна да ограничи допълнително зависимостта от изкопаемите горива и да ускори разгръщането на мощности за производство на възобновяема енергия. Според Комисията е необходимо България да повиши възможностите за съхранение на енергия, да направи енергийната система по-гъвкава и да развие допълнително електропреносната мрежа. ЕК препоръчва подобряване на цифровизацията на електропреносната мрежа и свързването й с мрежите на съседните държави. Отправена е също препоръка за намиране на насочени към бъдещето решения с централното отопление.

Още от Built.bg:  Народното събрание избра председателите на 25 комисии

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам