Бюлетин

Експерт: Не се очаква тази година да има покачване на цените на жилищните имоти в София

Не се очаква тази година да има покачване на цените на жилищните имоти в София, коментира пред журналисти Димитър Христов, мениджър отдел  “Инвестиции и ново строителство” в агенцията за недвижими имоти  “Явлена”. Той участва във втори бизнес форум в “Интер експо център” в София, организиран от сайта за обяви за недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group.

Смятам, че тази година ще запазим тези темпове, които сме достигнали, не очаквам да се покачват повече цените на имотите, коментира експертът. Стигнахме едно ниво на насищане и смятам, че занапред цените ще запазят тези темпове, допълни Христов. По думите му водещи за ценовата тенденцията тази година ще са лихвените равнища и това откъде ще дойде новата строителна продукция. От миналата година виждаме строители, които строят и не искат да продават, защото от ден на ден се покачва стойността на продукцията им, коментира експертът. Той отбеляза, че вече се увеличава “ножицата” между очакванията на купувачите на недвижими имоти и желанията на продавачите.

Войната в Украйна е само едно от събитията, които се отразиха върху пазара на имоти

Войната в Украйна е само едно от събитията, които се отразиха върху пазара на имоти. Ако започнем в хронологичен ред, първото нещо беше инфлацията, която създаде ФОМО (страх от пропускане) ефект в купувачите в началото на 2022 г. и те се “втурнаха” да купуват имоти, за да не се стопят спестяванията им, което даде тласък на ръста на цените на жилищата. Миналата година станахме свидетели и на предоговаряне на условия по вече сключени предварителни договори, което се отрази върху сключените такива и отблъсна част от купувачите и това ги накара да изпитват недоверие към имотите, които са в начален етап на строителство – т.нар. “покупки на зелено”.

Още от Built.bg:  Сбогувахме се с "колоса на американската дипломация Хенри Кисинджър". Погледът на западната преса

Construction Building Skyscraper  - Nicholas_Demetriades / Pixabay

Според експерта войната в Украйна е довела до скок на цените на имотите, но и до поуката за желаещите да инвестират в имоти като в сигурен актив добре да преценят къде да го направят и кои ще са имотите, които в подобна ситуация, биха запазили спестяванията им.

“Видяхме в страната и особено по морето доста имоти, които се продаваха от руснаци, като това доведе и до увеличение и на цените на наемите. Стигнахме предпандемичните нива на заетост, видяхме доста хора, които се върнаха отново в големите градове, допълнително в страната се появиха доста украински граждани, търсещи убежище, бягайки от войната. На първо време те наемаха имоти, а по-късно част от тях решиха да купят имоти”, описа ситуацията на имотния пазар експертът. В този период станахме свидетели и на още едно събитие, което е с цел покупка на гражданство, видяхме руски и украински граждани, които искат да станат европейци, които решиха да направят инвестиция, за да получат българско гражданство, отбеляза експертът.

През 2022 г. най-търсени са били тухлените жилища

В рамките на миналата година в София са реализирани около 34 000 сделки. По типове конструкция най-търсени са били тухлените жилища – 62 на сто на сто от сделките, 19 на сто – за панелни сгради, 8 на сто – за ЕПК, а по типове имоти – най-търсени са били двустайните и тристайните жилища. 38 на сто от реализираните от компанията сделки са били за двустайни жилища, а 25 на сто – за тристайни.

Снимка: МРРБ

През 2021 г. средната цена на реализирана сделка за квадратен метър в София за сгради тип ЕПК е била 1352 евро, докато през 2022 г. тя вече е 1895 евро. При тухлените сгради съответно – 1481 евро на 1926 евро, а при панелните от 1269 евро на 1534 евро. В проценти ръстът на цените в столицата е между 20 и над 30 на сто според типа строителство. Експертът уточни, че когато се говори за реализирани сделки, се отчитат всички имоти, които са на пазара, а не само за ново строителство.

Още от Built.bg:  Фалира австрийската компания за недвижими имоти "Сигна"

Това, което видяхме миналата година заради голяма инфлация, е, че голяма част купувачите се преориентираха и решиха да купуват имоти, които са за довършителни работи и обзаведени, каза Христов. По думите му това от една страна е вдигнало средната цена за квадратен метър, но пък за купувачите спестява стреса от това колко ще струва крайната цена на жилището.

Тенденцията за повишаване на лихвените проценти не се е отразила на желанието на купувачите

Тенденцията за повишаване на лихвените проценти не се е отразила на желанието на купувачите. Но притеснението “какво ще се случи с лихвените проценти, какво ще се случи със заплатата ми и дали ще мога да покривам ежедневните си разходи” “дръпна юздите” на купувачите в края на годината, коментира експертът. По тази причина през третото тримесечие на миналата година се отчита малко повече от 15 процента спад на броя сделки, а през четвъртото тримесечие – спадът вече е над 17 на сто спрямо същия период на предходната година.

Real Estate Homeownership Homebuying  - VisionPics / Pixabay

Според Христов от тази година ФОМО ефектът при купувачите, наблюдаван през 2022 г., се пренася върху продавачите. Те са тези, които в момента се чудят “ще успеем ли да вземе тези цени”, ако се покачат лихвени проценти, коментира експертът и допълни, че вече се вижда спад в броя на сделките. Ставаме свидетели на предоговаряне на условия и намаляване на част от офертните цени, заяви Христов и уточни, че става дума за имоти, които повече време са стояли на пазара, не са намерили своята реализация и вече могат да се намерят на по-ниски цени. Той не уточни какъв е средният процент на намаление на цените, но посочи, че “масово се договорят отстъпки между пет и десет процента”. Ако един имот е надценен, логично е отстъпката да бъде по-голяма, допълни експертът и препоръча винаги да се консултираме с професионалист, който да ни покаже реално сключени сделки, за да можем да вземем най-доброто информирано решение.

Още от Built.bg:  Ще продължи ли Лондон да събира такси и глоби за най-замърсяващите автомобили

Срокът на реализация на един имот през изминалата година е бил 29 дни, като всичко зависи от това дали имотът е на пазарна цена и в търсените райони, коментира Христов. По думите му все още има “глад” за качествени имоти, които са на добра цена и на добри локации.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам