Бюлетин

Експерт: В България увеличаването на обхвата на обновителния процес на сградите се случва бавно и с огромно закъснение

В България увеличаването на обхвата и дълбочината на обновителния процес на сградите се случва по-бавно и с огромно закъснение, някак си независимо от общоевропейските процеси, но нямаме основание да мислим, че това ни прави по-богати и по-щастливи. Това каза Драгомир Цанев – изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност “ЕнЕфект”, на форум в рамките на строително изложение, което се провежда днес в Интер експо център.

Само от нас зависи да инвестираме в правилните сектори, за да направим живота ни по-добър и енергийната ефективност е един от тези инвестиционни приоритети, допълни експертът.

Снимка: БТА

За десет години темпът на обновяване на сградния фонд е 4,2 на сто общо за периода, а трябва да е 3 процента сградно обновяване годишно, посочи Цанев, визирайки заложеното в български и европейски стратегически документи. Според него с тези темпове на обновяване трудно би могъл да се постигне заложеният инвестиционен и строителен обем в Националната дългосрочна стратегия за сградно обновяване.

Той напомни, че обновяването в България е пряко зависимо от финансовите инструменти и допълни, че със сто процента финансиране на сградното обновяване с публични средства при многофамилните сгради и с пълна, по думите му, липса на инструменти за еднофамилните сгради, се стига до тези ниски темпове, защото финансовият ресурс стига точно за толкова. Експертът посочи, че ако не преминем или не допълним този механизъм на финансиране с други финансови инструменти, които да “срещат инвестиционния интерес, когато той възникне, а не, когато паднат пари от Плана за възстановяване и устойчивост”,  страната няма до постигне по-добри резултати от сегашните. Няма друга страна в света, която да има сто процента финансиране за сградно обновяване. Ние даваме сто процента на много малко хора, заяви експертът.

Още от Built.bg:  Започва стратегически трансграничен проект между България и Сърбия

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам