Бюлетин

Експерти: Антарктическият морски лед достигна тревожно ниски нива през юни

Морският лед на Антарктида достигна рекордно ниски нива през изминалия месец юни, което експертите определят като тревожно, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Световната метеорологична организация (СМО).

Според учените нивата на антарктическия морски лед през миналия месец – най-горещият юни, регистриран откакто се води статистика, са били най-ниските от началото на сателитните наблюдения и със 17 процента под средните измерени стойности.

„Свикнали сме да наблюдаваме тези големи спадове при морския лед в Арктика, но не и в Антарктида. Това е огромен спад“, каза Майкъл Спароу, ръководител на Световната програма за изследване на климата.

Глобалните температури на морската повърхност са били рекордно високи през май и юни. СМО предупреждава, че затоплянето на световните океани се разпространява бързо отвъд тяхната повърхност.

„Не само температурата на повърхността, но и целият океан става по-топъл и абсорбира енергия, която ще остане там стотици години“, казаха от организацията. „Предупредителният сигнал за тревога е особено силен поради безпрецедентните температури на морската повърхност в Северния Атлантически океан“.

Учените от СМО очакват, че завърналият се наскоро природен феномен Ел Ниньо ще повиши температурите както на сушата, така и в океаните, което може да доведе до повече морски горещи вълни.

Изследователите са загрижени, че високите температури на водата в Северния Атлантически океан могат да доведат до повишен риск от екстремни метеорологични явления в Европа, предаде ДПА.

По данни на СМО температурите на повърхността му през миналия юни са били с 0,9 градуса по Целзий по-високи от дългосрочната средна стойност, а в североизточната част (приблизително от Ирландия до Северна Испания) – са я надхвърляли с цели 1,36 градуса.

Още от Built.bg:  Асен Василев: Философията на проектобюджета за 2024 година е да не продаваме евтина работна ръка

В морето край Ирландия е имало горещи вълни с температури до 5 градуса по-високи от средните за предходните години, са показали измерванията.

При такива високи, понякога екстремни температури, се увеличава рискът от проливни дъждове и урагани, предупреди Омар Бадур от СМО.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам