Бюлетин

Експерти: България е готова за еврозоната

Ако политическата ситуация се стабилизира, технически сме готови да финализираме процеса за присъединяване на страната в еврозоната в сроковете, в които това трябва да стане – от 1 януари 2024 г. Това каза управителят на БНБ Димитър Радев в отговор на журналистически въпрос.

Закъсняхме значително в резултат на политическата ситуация. Това, от което имаме нужда сега, е работещо правителство и работещ парламент, защото трябва да се приемат огромен брой законови поправки и нови закони, посочи Радев.

 Димитър Радев, управител на Българска народна банка

Управителят на БНБ коментира още, че засега страната ни не изпълнява единствено критерия за инфлацията. Той добави, че картината не е еднозначна и припомни, че за първи път от 20 месеца насам трендът на инфлацията се обърна през октомври. Радев посочи, че критерият инфлация се измерва към края на април 2023 г. и каза, че въпросът се следи внимателно от институциите у нас.

Разхлабването на фискалната политика, увеличаването на дълга ще попречи да се вземат мерки, които да овладеят инфлацията, каза още Димитър Радев. Ако искаме да овладеем инфлацията, една от политиките, които трябва да правим, е да дисциплинираме бюджета, каза той и посочи, че това не се вижда в момента.

Димитър Радев каза, че страховете в хората от членство в еврозоната са поради липсата на информация и добави, че това ще се компенсира със стартирането на комуникационната стратегия за информация и публичност за присъединяването на България към еврозоната.

Управителят на БНБ Димитър Радев участва в конференция в София, която обсъжда предимствата и възможностите за България от членство в еврозоната. Организатори на форума са Dir.bg, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Присъединяването към еврозоната е един път, който ще повиши качеството на икономиката ни. Това каза Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

По думите му това дали ще забогатеем след влизането ни там, зависи от нас. В дневния ред на малките и средните предприятия не е влизането на България в еврозоната. Това не стои като някаква заплаха, защото страната ни вече е “вързана” към еврото във валутния борд и този курс ще се запази и след влизането ни в еврозоната, посочи той.

Още от Built.bg:  Ще продължи ли Лондон да събира такси и глоби за най-замърсяващите автомобили

Заместник-председателят на КРИБ Евгений Иванов смята, че влизането на България в еврозоната е шанс за страната ни. Според него в последните 10 години е “битката за България”.

Николай Вълканов, председател на Съвета на директорите на “Минстрой Холдинг” АД, председател на Българската минно-геоложка камара, каза, че в отрасъла работят около 20 000 души, а 120 000 са съпътстващите. Средната заплата е над 3000 лева, посочи той. Вълканов изтъкна, че секторът иска стабилност, спокойствие и стабилна банкова система.

Той счита, че България има една от най-добрите банкови системи, затова секторът е постигнал този ръст до момента. Вълканов е на мнение, че реално България вече е в еврозоната, защото се разплащаме с евро, тази валута вече е фиксирана. Според него целият отрасъл, който той представлява, е готов за влизането в еврозоната.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изтъкна, че синдикатът е привърженик на това членство. Той коментира, че не се очаква да има проблем с инфлацията след приемането ни е еврозоната. В същото време доходите в тези държави, които са се присъединили вече, са се повишили след присъединяването им, затова синдикатът е привърженик на тази стъпка.

Пламен Димитров обаче обърна внимание, че досега не е имало държава, която в деня на влизането да е имала под 500 евро минимална заплата.

Зорница Русинова, председател на Икономически и социален съвет, счита, че оттук нататък трябва да се приемат бързо политическите и техническите решения за влизането ни в еврозоната. Големият проблем обаче е, че заради липсата на информация голяма част от хората имат големи страхове. По думите на Русинова трябва да има яснота по отношение на потребителските въпроси и ясен ангажимент по отношение на нелоялните търговски практики.

Още от Built.bg:  Какъв е потенциалът на България за развиване на "зелена индустрия"

Изпълнителният директор на “Пощенска банка” Петя Димитрова посочи, че банките са най-подготвени за влизането в еврозоната и факта, че страната ни е вече е част от банковия съюз. Банковият бизнес и система са най-добре капитализирани и ликвидни, и са дори на нива над средноевропейските. Големият въпрос пред банките е техническата готовност за влизането на страната ни в еврозоната.

Тя обърна внимание, че процесът по техническата подготовка е не по-малко важен. Затова е важна датата, на която ще се приемат всички преподготвителни мерки, да се случат максимално бързо и да има време технически да бъдат готови. “Ние сме готови и считаме, че това е изключително важно и ще допринесе за много ползи не само за банките, но и за потребителите”, заяви Димитрова

Бивши министри на финансите се обединиха в ползите от влизането на България в еврозонат

Според министъра на финансите (2014-2020) Владислав Горанов предимствата от влизането на България в еврозоната ще са безспорни. Той се надява, че темата за еврото ще бъде част от обединяващите теми за обществото, за да се постигне общ положителен резултат. Освен това, по думите му, в движението към еврозоната България е извършила много положителни реформи, които подобряват и качеството на живот на обществото.

Владислав Горанов, министър на финансите (2014-2020) и Пламен Орешарски, министър-председател на Република България (2013-2014), министър на финансите (2005-2009)

Пламен Орешарски, министър-председател на Република България (2013-2014), министър на финансите (2005-2009), счита, че пред България се открива възможност за социално-икономически напредък.

Той припомни, че икономиката ни вече е преживяла “шока” от въвеждането на валутния борд. Според него приемането на еврото няма да ни направи по-богати автоматично, а ще ни предостави възможност да станем такива, ако искаме. Той призова властите да приложат мерки и политики за прилагане на конкурентоспособност на икономиката ни.

Модераторът на панела Николай Василев, управляващ партньор на “Експат Капитал”, вицепремиер и министър на икономиката (2001-2003), е на мнение, че по-голямата дискусия в обществото се концентрира върху теми, които не са съществени. Според него най-големите ползи са тези, които не могат да се измерят математически. Ако България иска да е сред най-развитите страни в Европа, отговорът на този въпрос е ясен.

Още от Built.bg:  Денков: Ако се наруши работата на "Лукойл", тя ще загуби себестойност

Милен Велчев, министър на финансите (2001-2005), добави, че противниците на еврото черпят вдъхновение от всеобщия скептицизъм от самото начало на въвеждане на еврото. Според него обаче времето е доказало, че еврото е минало през толкова бури, за да може вече да се провали тази парична система. Той счита, че влизането във валутния механизъм ERM II е било истинското предизвикателство, докато влизането в еврозоната е формалност. Велчев е категоричен, че България ще е пълноправен член на еврозоната.

 Милен Велчев, министър на финансите (2001-2005).

Любомир Дацов, който е бивш заместник-министър на финансите, каза, че еврозоната не е лекарство, а възможност.

“Ако знаеш какво правиш, тя може да бъде трамплин, докато ако не знаеш какво правиш, нищо няма да се промени”, коментира той.

Според него страната ни трябва да бъде адекватна на ситуацията. Ако страната ни не успее да “пребори” инфлацията, ще имаме сериозни проблеми, предупреди Дацов. Той е уверен, че България ще има дефицит под 3 процента в края на годината, дори и около 2,5 процента. За следващата година обаче сигналите са, че може да има по-голям дефицит. 

Председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев обърна внимание, че е добре да се помисли за това как парите да имат по-голяма покупателна способност.

Снимки: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам