Бюлетин

Eксперти на “Кофас”:След глобалния спад на цените на металите най-висок е рискът за строителството и автомобилостроенето

bulldozer excavator heavy machine 2195329

Натискът върху цените на металите вероятно ще продължи, коментират експертите на “Кофас”. Това се дължи на факта, че металообработващата промишленост е силно енергоемка, следователно инфлационният натиск върху енергийните вложения като нефт и газ я застрашават пряко. Според оценката на експертите, ефектите от по-плавните операции по веригата на стойността и слабите перспективи за растеж на глобалния БВП оказват натиск за понижаване на цените на металите.

Те смятат, че в краткосрочен план високите цени на енергията и ниското глобално търсене на промишлени продукти вероятно ще продължат да водят до по-ниско производство на метали. Експертите на “Кофас” анализират спада на основните цени на основните метали, въздействието, което има той върху различни отрасли и какво означава това в средносрочен до дългосрочен план за световната икономика.

Цените на ключови метали за няколко индустрии като стомана, мед или алуминий са в низходяща тенденция. Наскоро цените на медта и стоманата отбелязаха значителен спад, достигайки най-ниското си ниво от февруари 2021 г. През второто тримесечие на 2022 г. се наблюдава 20 процента спад в цените на медта в сравнение с първото тримесечие на 2022 г., посочват от “Кофас”.

iron rods reinforcing bars 474792

Експертите на “Кофас” прогнозират, че настоящата промяна на пазара на метали отразява предстоящата мрачна глобална икономическа перспектива, която вече е видима в много сектори. Основните “клиентски сектори” на металите, които също са проциклични, като строителството и автомобилостроенето, осезаемо преминават през трудности и са оценени от експертите като “висок риск” във всички региони според оценката на сектора на “Кофас”.

Производителите на автомобили намаляват обемите си (засегнати от инфлацията на вложените ресурси и по-ниската динамика на търсенето като цяло), а строителството е особено силно засегнато от повишенията на лихвените проценти, провеждани от централните банки на големите икономики като Федералния резерв на САЩ или Европейската централна банка.

Още от Built.bg:  През юли производството в строителството в ЕС е нараснало с 0,2 на сто, а в еврозоната - с 0,3 на сто

В дългосрочен план развитието както на екологичните, така и на социалните норми също трябва да продължи да подхранва структурните промени в сектора на металите.

“Съществуват различни предизвикателства, свързани с металургичния сектор. От една страна глобалният добив на метали съдържа силно замърсяващи околната среда процеси. В тази връзка Китай планира да намали производството си на стомана, за да спази ангажиментите си към климата”, добавя Симон Лакум, секторен икономист в “Кофас”.

В средносрочен план, в шестмесечна перспектива, слабата прогноза на експертите за икономическия растеж на Китай се очаква да продължи да оказва влияние върху активността и цените на сектора на металите в бъдеще, което предполага продължаваща низходяща тенденция. “Кофас” очаква прогноза за растеж на БВП под 4 процента през 2022 г. в Китай (8,1 на сто през 2021 г.).

Според експертите по-дългите локдауни в Китай се отразяват на производствения капацитет на страната. Китай е първият в света производител на стомана, но няколко кратки сътресения през 2021 г. показаха колко нестабилно е икономическото състояние на страната по отношение на строителния сектор и следователно по отношение на търсенето на стомана.

Производството на стомана в Китай представлява над 50 процента от общото производство на глобално ниво. Всъщност Китай също е основен потребител на метали чрез строителството и промишлеността. Забавянето на строителната активност в страната, заедно с влошаващия се бизнес климат в подсектора на недвижимите имоти, особено по отношение на доверието, оказват силно влияние върху световното търсене на китайски метали, като медта.

“Екологичните норми оказват влияние върху клиентските сектори като автомобилостроенето и водят до промяна в модела на сектора на металите. Металите са и в основата на проектите за енергиен преход (слънчеви панели за електрически превозни средства, вятърни турбини и др.). А стоките, произведени от метал, заедно с тези на основата на дърво, например, се считат за по-устойчиви от потребителите и алтернатива на пластмасите (мебели, оборудване, опаковки и др.), което може да доведе до по-голямо търсене. Остава да видим как горепосочените противоположни тенденции ще повлияят на сектора и цените в бъдеще”, допълва Симон Лакум.

“Кофас” е глобален кредитен застраховател, който предлага решения на компаниите, благодарение на които ги предпазва от риска от наплащане от страна на техните клиенти както на вътрешния, така и на международния пазар. През 2018 г. в “Кофас” работят приблизително 4300 души в 100 страни и е регистриран оборот от 1,4 милиарда евро.

Още от Built.bg:  Шишков: Строителството на газовата връзка Гърция-България трябва да е готово до неделя, за да се пристъпи към Акт 15
close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам