Бюлетин

Експерти обсъждат проблеми и решения на национален форум за включващо градско развитие в София

Първи национален форум за включващо градско развитие “Placemaking Connected: Bulgariа” започна в сградата на Сточна гара в София.

Вярваме, че всичко това, което се случва в България, на всяко едно населено място, заслужава своето пространство и време, в което да се съберем заедно, да споделим това, което сме научили, да споделим мечтите си, и да вземем решения как можем да работим и в бъдеще заедно. Така откри събитието Ласка Ненова от сдружение “BG Бъди активен”, което заедно с “ГРАДОСКОП” и Агенция “Имп-акт” (Imp-Act) е организатор на събитието.

Снимка: БТА

Тя припомни, че “Placemaking Connected: Bulgariа” се е провело за първи път през 2018 г. в тютюневите складове в Пловдив, като част от програмата на “Пловдив – столица на културата”. Тогава в събитието са участвали експерти само от чужбина. “Всички гледахме към нашите колеги от Европа с надеждата да получим информация”, спомни си Ненова и подчерта, че днес експертите са от България.

“В последните години placemaking движението в България се разви до такава степен, че вече ние сме готови да споделяме опит, експертиза и да се учим един от друг”, каза Ненова по отношение на този подход, който е свързан с планирането, дизайна и управлението на обществени пространства.

Форумът ще се проведе от днес до 3 септември в сградата на Сточна гара в София, като целта му е да събере и покаже позитивни примери за създаване на иновативни и качествени публични места от цялата страна, и да обсъди с инициаторите им общите проблеми и решения, които срещат. За целта организаторите са предвидили еднодневна конференция с международни лектори, пет дискусионни панела с участието на над 25 организации, практическа работилница и изложба с избрани проекти. С провеждането на събитието ще бъде поставен и официален старт на национална мрежа на организациите, които разпространяват и прилагат практики за иновативно и включващо градско развитие в страната.

Още от Built.bg:  За пръв път в историята: женският ни отбор по шахмат стана европейски шампион
Снимка: БТА

Дискусиите в първия ден от форума ще поставят на фокус различните типологии на публичните пространства и предизвикателствата, които активистите срещат в тяхното подобряване и развитие: места за живот, места за работа, места за природата и места за общуване.

Програмата на втория ден включва няколко практически работилници, а през третия ден от форума организаторите планират символичен флашмоб, който да покаже ролята на обединението в създаването на качествена градска среда. Заключителната дискусия ще търси различни възможности за подобряване на политиките за стимулиране и подпомагане на инициативите.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам