Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Експерти от МРРБ представиха възможностите за кандидатстване по европейски програми

Експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) представиха на Регионален съвет за развитие на Южен централен регион (ЮЦР) в Пловдив възможностите за кандидатстване по европейски програми и подхода за изпълнение на интегрирани териториални инвестиции (ИТИ).

Програмата „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. е водеща за прилагането на подхода ИТИ. Отварянето на програмите се чака цял мандат, а той беше тежък, посочи кметът на Пловдив и председател на съвета Здравко Димитров.

Здравко Димитров, Снимка: БТА

Европа по-близо до гражданите- това е основният целеви приоритет от приоритет 5 от регламента за общоприложимите разпоредбите, посочи Петя Абушева, главен експерт в главна дирекция „Стратегическо планиране и програми за регионално развитие“ към МРРБ. По програма „Развитие на регионите“ има два приоритета. Първият е за интегрирано градско развитие и обхваща 10-те големи градски общини на България, като за Южен централен район това е община Пловдив.

Вторият приоритет е Интегрирано териториално развитие на регионите, чрез който ще се насочат средства към 40 общини в България, като в ЮЦР те са 12 общини. Целта на програмата е насърчаване на градско и градско-селските функционални връзки, като ще се финансират и населени места с по-малко 15 хил. жители, обясни експертът. Ще се подкрепят дейности, свързани със здравна инфраструктура, туризъм, енергийна ефективност и обновяване на сгради – жилищни, обществени, пътна инфраструктура, устойчива градска мобилност, всякакви мерки с осигуряване градска инфраструктура, образователна инфраструктура и оборудване, култура, спорт. Допустимите бенефициенти са много повече – общини, държавни органи, представители на гражданското общество, бизнеса, научната общност, сдружения на собствениците на жилища, каза Абушева.

Финансирането по приоритет 1 е малко над 1 млрд. лева, по 2 – 2.5 млрд. лева. По програми, които ще се включат в подхода ИТИ, също е заделен бюджет за малките общини. Това са „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, „ Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, „Образование“, „Околна среда“ и „Развитие на човешките ресурси“. Десет процента от общия бюджет е за територии с неблагоприятни характеристики – погранични, с демографски проблеми, а 30 процента са за смекчаване на климатичните промени. От приоритет едно 30 процента трябва да се използват в участие в концепции на ИТИ.

Още от Built.bg:  Влак стрела ще свързва Лас Вегас с района на Лос Анджелис

Приоритет ще имат концепции, в които на преден план има партньорство и сътрудничество, адресират нуждите на уязвими групи, обединяват различни секторни дейности, с принос към климатичните цели, съобразени с “Новия Европейски Баухаус” – устойчивост на околната среда, естетика и приобщаване, и със Стратегията на ЕС за Дунавския регион. При първия етап Регионалният съвет за развитие ще подбира концепции с ИТИ и ще одобри обща концепция на региона. При втория етап е оценката и кандидатстването към всяка една финансираща програма.

Секретарят на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район Юлиян Моллов представи критерий три: „Насърчаване на социално-икономическото развитие на региона“.

На събитието в дома на културата „Борис Христов“ присъстваха кметове, представители на бизнеса, неправителствени организации, работодатели и висшите училища.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам