Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Eксперти: Сътресенията в банковия сектор може да принудят УФР да забави повишаването на лихвите

Повечето банки, чийто акции се търгуват на Уолстрийт, очакват Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ да повиши референтния си лихвен процент с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта) в края на двудневното си заседание, което започва днес и приключва утре, 22 март. Според участници на паричните пазари обаче, по-вероятно би било институцията да запази непроменено достигнатото лихвено ниво заради притеснения относно това, че банковата криза в различни части от света се разраства, пише Ройтерс.

Паричните пазари оценяват на близо 60 процента вероятността УФР да временно да спре увеличенията на основните лихви, след като през последните дванадесет месеца ги вдигна с общо 450 базисни пункта (4,5 процентни пункта). На този фон се засилват страховете относно стреса върху банковата система, породен от колапса на две средноголеми американски банки.

През уикенда подкрепеното от швейцарската държава поглъщане на банка “Креди сюис” (Credit Suisse) от страна на конкурента й Ю Би Ес (UBS) помогна за успокояване на някои от опасенията от евентуално разпространяване на подобни проблеми и при други банки, но остава несигурността относно подробностите около сделката.

Снимка: AP

Изследване, публикувано миналата седмица показа, че мнозинството от икономистите, анкетирани от Ройтерс, също прогнозират, че УФР ще вдигне лихвите си с 25 базисни пункта тази седмица.

Според експертите на “Голдман Сакс” (Goldman Sachs) обаче УФР ще остави непроменена лихвата си на предстоящото  заседание, докато по-рано се очакваше увеличение с 25 базисни пункта. Друга американска банка, “Ситигруп” (Citigroup), сега предвижда нарастване на основните лихви с 25 базисни пункта, докато преди фалитите на “Силикон вели банк” (Silicon Valley Bank – SVB) и “Сигничър банк” (Signature Bank – SNY) очакваше увеличението да бъде с 50 базисни пункта. Подобна промяна на прогнозите си относно американските основни лихви направи и британската банка “Барклис” (Barclays), която сега предвижда увеличение с 25 базисни пункта, а не както по-рано – с 50 базисни пункта. Според британският кредитор “Натуест” (Natwest) УФР сега ще “сложи на пауза” увеличенията на лихвените проценти, докато по-рано се очакваше нарастване с 50 базисни пункта.

Още от Built.bg:  Икономически експерти предупреждават, че много страни са заплашени да влязат в рецесия до края на 2024 г.
Снимка: AP

В сила от 20 март, централните банки на САЩ, Европа, Великобритания, Швейцария, Канада и Япония се договориха да увеличат честотата на операциите със 7-дневен падеж, превръщайки ги от седмични в ежедневни. Тези действия са предприети, за да се подобри ефективността на линиите за валутен суап (споразумения за обмяна на валута) при предоставяне на финансиране в щатски долари. Очаква се тези ежедневни операции да продължат поне до края на април.

Мрежата от суап линии между тези централни банки е набор от налични постоянни механизми и служи като важен предпазен буфер за ликвидност, чрез който да се облекчи напрежението на световните финансови пазари, като по този начин се допринася и за смекчаване на ефектите от натиска върху предоставянето на кредити за домакинствата и бизнеса.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам