Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Емблематичният за Варна Дом “Младост” става градски плаж и СПА център

Снимки: БТА

Емблематичният за Варна Дом “Младост” – първият в България модерен комплекс за активен отдих в градска среда, построен през 1986 година, ще бъде възроден. Проектът бе представен днес от създателя му – архитект Красимира Костова.

Тя уточни, че комплексът ще се превърне в градски плаж, като ще разполага с два вътрешни и три външни басейна. Освен това в сградата ще има СПА, балнеологичен и медицински центрове, както и зали за спортуване.
Варненци и гостите на града ще могат да ползват комплекса целогодишно, уточни Костова. По думите й ще бъде възстановена и обществената чешма с минерална вода, която в момента не работи.

На представянето на проекта днес присъстваха и членове на сдружението “Да спасим Дом “Младост”, които изразиха притесненията си, че на терена ще бъде издигната и жилищна сграда, което ще спре достъпа до басейните. Те получиха уверения, че комплексът ще бъде достъпен за всички, като за жилищата ще има отделен вход. Освен това градският плаж ще разполага и със собствен паркинг, пише БТА.

С проекта се запозна и главният архитект на Варна Виктор Бузев. Той увери, че ще подпише документацията и разрешителните за строеж, само ако се запазят функциите на Дом “Младост”, каквото всъщност е и намерението на инвеститора. Защитата на обществения интерес е на първо място, тъй като минералната вода е на всички, а чешмата, която се ползваше от стотици варненци, може да заработи още тази година, каза Бузев.

Новият Дом “Младост” може да стане факт до две години, каза още Костова. Инвестицията в него, без жилищната част на проекта, ще бъде около два милиона евро.

Още от Built.bg:  Строителство и ремонт на близо 145 км. пътища са започнати от МРРБ в мандата на служебния кабинет

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам