Бюлетин

Енергийна криза: ледени пързалки срещу улично осветление

Докато все повече общини се опитват да намалят разходите, като отменят ледените пързалки и изгасят уличното осветление, Брюксел обяви, че ще запази традиционната си пързалка за кънки на лед по време на „Винтърпрет“ („Winterpret“) – празничният завършек на годината, предаде за БТА белгийската агенция Белга.

От 25 ноември до 1 януари центърът на Брюксел отново ще бъде обхванат от празничното настроение за 21-ото издание на „Винтърпрет“. А това също означава, че традиционната пързалка ще бъде част от него, независимо дали има енергийна криза, или не. Това обяви в понеделник вечерта Делфин Хуба, съветник в градския съвет на Брюксел.

Въпросът за енергоемката пързалка за кънки на лед в Брюксел бе повдигнат от съветника Бианка Дебаетс.

„Пързалка за ролкови кънки като тази в Гент би била енергийно по-щадяща алтернатива“, каза тя пред фламандската обществена телевизия Ви Ар Ти . „Мисля, че млади и стари също могат да си прекарат страхотно там. Тя също създава празнична атмосфера, а можете да поставите и сергии за храна наоколо. Така че ми се струва хубава алтернатива.“

Вилворде, Аршот и Тинен също решиха да оставят кънките в шкафа тази зима.

„Решихме да запазим ледената пързалката на площад „Брукер“. Както и в предишните години, ще я покрием, за да намалим потреблението на енергия“, каза Делфин Хуба. „Град Брюксел предпочита да плати енергийните разходи на ледената пързалка и избира този допълнителен щрих към зимната атмосфера. След две години на ограничения градският съвет иска „Винтърпрет“ в пълния му блясък, както заради психичното здраве на жителите, така и заради привлекателността на града.”

Снимка: flickr

Междувременно все повече и повече общини във Фландрия обмислят промяна на уличното осветление, което е най-големият консуматор на енергия. Това сочи проучване на Радио 2. От 134 общини, участвали в проучването, 123 обмислят намаляване на часовете на уличното осветление тази зима или вече са предприели тази мярка.

Още от Built.bg:  Икономическата комисия реши бургаската рафинерия да премине плавно към неруски петрол до октомври догодина

„Общественото осветление е във вериги, които пресичат общинските граници. Това означава, че няколко общини ще трябва да решат заедно като група: да се включват или изключват през нощта“, каза Барт Уоутерс от компанията „Флувиус“ (Fluvius).

Мрежовият оператор проактивно отправи предложение към всички общински съвети за изключване на осветлението между 23:00 и 5:00 сутринта, с изключение на петък и събота вечер.

Освен това няколко общини искат да оборудват уличното осветление с LED крушки. Те издържат по-дълго, консумират по-малко и могат да се управляват дистанционно. Едно от всеки три улични лампи във Фландрия вече е LED. Фламандското коалиционно споразумение предвижда до 2030 г. цялото улично осветление във Фландрия да бъде оборудвано с LED лампи. Въпреки това настоящата енергийна криза кара някои общини да ускорят темпото.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам