Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Енергийната криза затвори емблематични пещерни минерални бани в Унгария

Служителите гасят лампите и източват басейните в известните пещерни минерални бани в унгарския град Мишколцтаполца, съобщава Ройтерс. Атракцията, която датира от векове, става поредната жертва на енергийната криза в Европа и конкретно на покачващите се цени на газа.

Още от римско време пещерите, пълни с естествено топла минерална вода, привличат посетители. През последните години обаче с увеличаването на туристическия поток баните започнаха да ползват газ, за да затоплят допълнително водата, особено през зимата.

Снимка: http://barlangfurdo.hu/en/cave-bath

Но руската атака срещу Украйна подейства като ударна вълна по икономиката и енергийния пазар. За Мишколцтаполца и много други бизнеси в Европа изражението й беше в рязък скок на сметките за електроенергия.

Пещерите, състоящи се от пет басейна и много подобни на лабиринт коридори с масажни съоръжения и ехо камери, затвориха врати в понеделник “за неопределено време”, обяви компанията “Мишколци Фурдок” (Miskolci Furdok), която ги стопанисва.

“Трябва да затворим пещерните бани поради една единствена причина – ако ползваме газ от октомври до декември, това ще ни струва допълнителни 61 милиона форинта (140 000 долара)”, казва главният изпълнителен директор Юдит Немет.

Затварянето на баните ще се отрази незабавно върху хотелите и къщите за гости в района, които до неотдавна страдаха от пандемията и едва това лято успяха да се отърсят донякъде от негативните й ефекти.

Посетителите на баните обаче опитваха да се насладят на топлите минерални води до последно. “Не мога да разбера защо този прекрасен комплекс трябва да бъде затворен. Правителството подкрепя толкова много неща. Не може ли да направи нещо и за него?”, пита Андреа Муска, докато се къпе в един от басейните. “Хотелите ще фалират, тъй като са твърде зависими от тези бани”, допълва съпругът й Карой Кережи.

Още от Built.bg:  КСБ: Произведената продукция в отрасъл "Строителство" за 2023 г. се увеличава с 18,3 на сто на годишна база
Снимка: http://barlangfurdo.hu/en/cave-bath

Помощ за баните обаче така и не идва и от понеделник те са затворени. Компанията “Мишколци Фурдок” е на загуба от четири години, а приходите й за 2021 г. са значително под предпандемичните равнища, сочат счетоводните й данни. Сметката за тока се е оказала “последната капка”.

Властите в Будапеща обещават финансова подкрепа за малките и средните предприятия от промишления сектор, за да се справят с повишените цени на енергията, но тепърва трябва да подготвят помощ и за сектора на услугите.

“Ако намерим някакъв ефикасен начин да преминем от газ на друга енергия и да свалим сметките си, ако получим някаква помощ, веднага ще се хванем за тази възможност и може отново да отворим баните”, заключава Немет.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам