Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Енергийната политика на Германия обратно към въглищни и дори атомни централи

Германия обяви вчера обрат в основната си енергийна политика, споменавайки за възможността да продължи живота на въглищните и дори на атомните си централи, за да намали зависимостта си от руския газ след инвазията на Русия в Украйна, предаде Ройтерс.

Много западни страни оказват натиск над най-голямата европейска икономика да стане по-независима от руския газ, но нейните планове целят постепенно премахване на топлоцентралите на въглища (ТЕЦ) до 2030 година и затваряне на АЕЦ до края на 2022 година. Това не оставя голям избор на Берлин.

В изказване вчера канцлерът Олаф Шолц изложи по-радикален път, за да може Германия да намали енергийната си зависимост от Русия.

“Събитията от последните дни ни показаха, че една отговорна и насочена към бъдещето енергийна политика е решаваща не само за нашата икономика и за околната среда, но и за нашата сигурност”, посочи Шолц на специално заседание на Бундестага, посветено на украинската криза.

“Трябва да променим посоката, за да преодолеем зависимостта си от вноса на индивидуални доставчици на енергия”, допълни той.

По думите му това ще стане чрез изграждане на два терминала за втечнен природен газ (ВПГ) в северните пристанища Брунсбютел и Вилхелмсхавен, както и чрез увеличаване на запасите от природен газ.

Германия обмисля и възможността да продължи живота на последните атомни централи, за да осигури доставките на енергия за страната, изтъкна министърът на икономиката Роберт Хабек, член на партията на “Зелените”.

Запитан от телевизия А Ер Де (ARD) дали може да се обмисля по-продължително функциониране на последните три АЕЦ, които са предвидени за затваряне до края на 2022 година, министърът отговори, че неговото ведомство ще отговори на този въпрос. “Не бих го отхвърлил по идеологически причини”, допълни той.

Още от Built.bg:  Трети нюанс крайнодясно в Европейския парламент

Роберт Хабек каза също така, че да се оставят да работят по-дълго централите на въглища също е опция.

В началото на миналата седмица Германия спря сертификацията на газопровода “Северен поток-2” между Русия и Германия, след като Москва призна независимостта на двете източни украински сепаратистки области. След това Русия нахлу в Украйна, принуждавайки Запада да наложи нови санкции на Москва и превръщайки в още по-неотложен въпроса с газовите доставки.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам