Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Енергийният министър пред bTV: Алтернативни трасета за газа свалят цената с над 10%

Pipeline Alaska Engineering Oil  - jdblack / Pixabay

Министърът на енергетиката заяви в студиото на bTV, че в момента тече проверка защо не са използвани тези варианти. Николов заяви още, че алтернативните трасета за доставка на газ в България през Гърция и Турция са технически възможен вариант.

Не е ясно обаче защо в сегашната кризисна ситуация “Булгаргаз” не е проучил тези варианти, които са изгодни за българските потребители.

Александър Николов, снимка: БТА

Mинистър Александър Николов заяви още, че тече проверка, но ведомството има свое заключение за причините.

Дружеството, което отговаря за преноса (Булгартрансгаз), казва, че има възможност не за едно трасе, а има две алтернативни трасета за достъп и след това излиза изпълнителният директор на дружеството, което се грижи единствено за търговската дейност (Булгаргаз) и говори за транспорт.

Според Николов е недопустимо да се говори за забавяне на интерконектора с Гърция като единствена причина за недоставяне на азерския газ, “когато има възможност да се реализира финансова полза за държавата и обществото” с 4-5 алтернативни варианта по линия за точка на достъп за синьо гориво, но по тези варианти не е работено.

Министърът на енергетиката заяви, че ако това се направи, “ще има изключително позитивен ефект върху потребителите”, поне няколко процента понижение на цените надолу. 

В същото време Николов беше категоричен, че няма да спрем да изнасяме ток, защото “това означава да излезем то единния европейски пазар” и цените у нас, макар и високи, са всъщност сред най-конкурентните в Европа. По думите му, министерството на енергетиката разполага с ресурс за януари и февруари, и няма да се допуснат фалити на топлофикационни дружества.

Общо МЕ разполага с 200 млн. лева, като най-голяма част от парите ще отидат за различните потребители през този и следващия месец, които традиционно са най-студени.

Още от Built.bg:  Еврокомисията прогнозира ръст на БВП в България

Държавните ВиК също ще се компенсират, за да няма натиск върху цената на водата.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам