Бюлетин

ЕП ще гласува нов призив за приемането на България и Румъния в Шенген

На последното си заседание в Страсбург преди лятната ваканция Европейският парламент ще гласува в началото на юли нов призив за приемането на България и Румъния в Шенген. Това реши днес парламентарната комисия по петициите.

Решението бе прието с 25 гласа “за”, без “против” и въздържали се. Предвижда се евродепутатите да призовават Съвета на ЕС да одобри присъединяването на двете държави към Шенген до края на годината.

България и Румъния са изпълнили изискванията, се посочва в проекта на резолюцията. Изразява се съжаление, че на 8 декември миналата година държавите от ЕС не постигнаха единодушие, “без да се представи каквато и да било правна обосновка, свързана с изискванията за присъединяване”. Допълва се, че разширяването на Шенген би направило ЕС по-силен.

Това, че Румъния и България все още са извън Шенген, създава съществена обществена и икономическа тежест за бизнеса и гражданите на двете страни, се посочва в документа. Гражданите на България и Румъния са дискриминирани, тъй като се сблъскват със забавяния, бюрократични затруднения и допълнителни разходи, когато пътуват или вършат работа в чужбина, в сравнение с техните колеги от останалите страни в ЕС, е записано в проекта. Закъсненията заради чакането по границите от румънците и българите, може да продължат от няколко часа до дни, в сравнение с 10-те минути за преминаване без проверки по вътрешните граници в ЕС, а това влошава допълнително условията на работа на водачите в товарните превози, се отчита в текста.

Европейският парламент в Страсбург

Допълва се, че ограниченията засягат единния пазар и водят до възпрепятстване на свободното движение на стоки между страните от ЕС, нанасят “непоправими щети” на околната среда и са в разрез с целите за опазване на природата. Здравето на водачите, митничарите и хората, живеещи в близост до граничните пунктове, е застрашено от увеличеното замърсяване от хиляди превозни средства, чакащи да преминат границата всеки ден. Всяка година заради това се отделят 46 000 тона въглероден диоксид, пише в документа.

Още от Built.bg:  Провал на преговорите в Европейския парламент срещу нарушаването на санкциите

Отправен е призив към Европейската комисия да оцени допълнителните разходи и щетите за околната среда, които Румъния и България са претърпели от юни 2011 г. заради “неоснователния отказ” да се присъединят към Шенген. Според документа ЕК трябва да оцени възможностите за финансово обезщетение. Пояснява се, че въпросът се използва за антиевропейска пропаганда, включително руска пропаганда” и подкопава способностите на ЕС да насърчава своите ценности и добро управление в чужбина.

По оценка на ЕК, България и Румъния са готови да се присъединят към Шенген, а Европейският парламент многократно е подкрепял тяхното присъединяване, последно в резолюция от 5 октомври 2022 г. и дебат от 14 декември 2022 година, се отчита в съобщение на парламента.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам