Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ердоган откри моста “Чанаккале 1915”, най-дългия висящ мост в света

Снимка: AP

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган откри днес моста “Чанаккале 1915”, най-дългия висящ мост в света, който свързва Европа и Азия в района на Дарданелите. 

Мостът бе открит в деня на отбелязването на 107-та годишнина от най-голямата победа на османската войска над силите на Антантата (18 март 1915 г.) по време на Първата световна война в битката при Чанаккале (Галиполи).

Мостът над Дарданелите ще осигури шосейна връзка между Лапсеки и Гелиболу на двата бряга, осигурявана досега чрез фериботи.

Това е един от най-големите транспортни проекти в историята на Турция, реализацията на който започна на 18 март 2017 г.

Снимка: Twitter

Ердоган заяви на церемонията, че Турция днес открива най-дългия висящ мост в света с най-голямо разстояние между двете вертикални опори, изпреварвайки Япония, която досега е държала първенството в това отношение.

Той посочи, че в името на новия мост е отбелязана годината на победата в битката при Чанаккале – 1915 г., а техническите особености на моста носят определен смисъл. Ердоган каза, че височината на опорните колони е 318 метра, което отразява датата 18 март, а разстоянието между двете опорни части на моста е 2023 метра, което символизира 2023 г., когато се навършват 100 години от основаването на републиката.

Президентът отбеляза, че мостът е реализиран с инвестиция от 2,5 милиарда евро, като той ще осигури на страната годишна печалба от 415 милиона евро от спестяване на време, гориво и намаляване на въглеродни емисии. Ердоган каза, че изчисленията показват, че проектът ще допринесе с 5,3 милиарда евро в производство за икономиката, за заетостта – със 118 000 души и за националния доход – с 2,4 милиарда евро.

Още от Built.bg:  Във Великобритания се провеждат парламентарни избори

Снимка: AP

Ердоган припомни, че мостът е построен чрез модела на партньорство между държавния и частния сектор и посочи, че Турция се нарежда на трето място в Европа и на 13-то място в света по прилагане на този бизнес модел. Досега транспортната връзка между Лапсеки и Гелиболу се е осъществявала само с фериботи, като пътуването между двата бряга е отнемало 1,5 часа. Той подчерта, че с новия мост пътуването ще отнема само 6 минути.

Президентът съобщи, че наред с новия мост, днес се открива и 101-километровата магистрала Малкара-Чанаккале, която е част от голям транспортен проект, който ще свърже Истанбул с Текирдаг през Чанаккале с Балъкесир.

Ердоган обясни още, че таксата за преминаване на автомобили през моста “Чанаккале 1915” ще бъде 200 лири (25 лева). Той посочи, че преминаването през мост през първата седмица след откриването ще бъде безплатно.

Снимка: AP

Премиерът на Южна Корея Ким Бу-кьом изтъкна, че благодарение на новия мост “Чанаккале 1915” Турция ще се развие още повече като международен логистичен център, свързващ Европа и Близкия изток  и Северна Европа и Средна Азия, предаде Анадолската агенция.

Ким заяви това в изказване по-рано днес на церемонията по откриването на новия мост, който свързва Европа и Азия в района на Дарданелите.

Той посочи също, че като основна артерия на турската икономика, мостът ще има голям принос за увеличение на транспорта на хора и товари.

Ким изтъкна, че след моста “Явуз Султан Селим” и тунела “Евразия” в Истанбул, този път неговата страна е участвала и в строежа на моста “Чанаккале 1915”.

Снимка: AP

Още от Built.bg:  Започва основният ремонт на Дунав мост

Той подчерта, че мостът е “историческо обещание” за още по-голямо засилване на връзките между двете страни в бъдеще.

Ким припомни, че тази година се навършват 65 години от установяване на дипломатически отношения между Турция и Южна Корея и 10 години от началото на стратегическото им партньорство.

Фирмата за инвестиции и разработване на строителството на моста “Чанаккале 1915” е учредена от съвместното предприятие “Даелим-Лимак-СК-Япъ Меркези”, съставено от турски и южнокорейски компании.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам