Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ердоган: Турция започва нов етап в отношенията си със САЩ

Снимка: AP

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна днес във Вилнюс с американския президент Джо Байдън и обяви началото на нов етап в отношенията на Турция със САЩ, предава турската телевизия ТРТ-Хабер.

Ердоган и Байдън разговаряха в рамките на срещата на върха на НАТО, която се провежда в литовската столица.

Искам да Ви благодаря и за поздравленията по повод преизбирането ми (за президент). Смятам, че е дошло време за консултации на ниво държавни глави в рамките на стратегически механизъм. Разглеждам тези разговори днес в рамките на срещата на върха на НАТО като първа стъпка към това. Предишните ни срещи бяха един вид подготовка. Сега започваме нов етап, каза Ердоган.

Байдън също така благодари на президента Ердоган за положените дипломатически усилия във връзка с кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, посочва ТРТ-Хабер.

Реджеп Ердоган и Джо Байдън, снимка: AP

В срещата на Ердоган с Байдън участваха също министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан, министърът на националната отбрана Яшар Гюлер, ръководителят на Националната разузнавателна организация МИТ Ибрахим Калън, ръководителят на Дирекцията по комуникации на президентството Фахреттин Алтун, главният съветник на президента Акиф Чагатай Кълъч.

Разговорите между Ердоган и Байдън са били насрочени още преди срещата на върха и се смятат за много важен етап от нормализирането на отношенията между двете страни както в светлината на двустранните различия, така и на противоречията около НАТО, включително във връзка с кандидатурата на Швеция за присъединяване към алианса. Преди разговорите бе обявено, че сред основните теми на обсъждане между президентите се очаква да бъде продажбата на самолети Ф-16 на Турция, която все още не е одобрена от Конгреса.

Още от Built.bg:  Джо Байдън се оттегли от канпанията за президент на САЩ

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам