Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЕС готов да даде над 150 милиарда евро за инвестиции в Африка

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в Дакар, че Европа смята да мобилизира над 150 милиарда евро за инвестиции в Африка в идните години, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Средствата са по програмата “Африка-Европа”. Това е първи регионален план от по-мащабната инициатива, наречена “Глобален портал”, чието начало бе поставено през декември. Тази мащабна инициатива цели да мобилизира до 300 милиарда евро държавни и частни средства до 2027 г. по инфраструктурни проекти по света.

В Африка средствата ще бъдат предназначени за възобновяеми енергийни източници, намаляване на рисковете от природни бедствия, за достъп на африканците до интернет, за транспорта, за производството на ваксини или за образование.

“Глобален портал” е възприеман като отговор на ЕС на мащабната китайска инициатива “Един пояс, един път”.

Визитата на Фон дер Лайен в Дакар предшества срещата на върха на ЕС с Африканския съюз на 17 и 18 февруари в Брюксел. Сенегал е ротационен председател на ЕС. По време на тази среща на върха темата за инвестициите ще бъде в центъра на дискусиите, каза днес Фон дер Лайен.

Снимка: БТА/AP

Преди пътуването си в Африка в интервю за Франс прес Фон дер Лайен заяви, че чуждите инвестиции в Африка прекалено често имат скрита цена, финансова, политическа, екологична или социална, която понякога е много тежка. Тя изрази съжаление, че могат да възникнат връзки на зависимост при тези инвестиции, визирайки вероятно дълга, който се натрупва към китайски инвеститори.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам