Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЕС и САЩ обсъждат търговските си отношения на среща на високо равнище в Швеция

Високопоставени представители на ЕС и САЩ се срещат днес в северния шведски град Люлео, за да обсъдят търговските си отношения, поставени под натиск от наложените по времето на президента Доналд Тръмп мита и приетия през миналата година Закон на намаляване на инфлацията, предаде Ройтерс. Сред темите на срещата ще бъдат и възходът на Китай и сътрудничеството в сферата на регулацията на изкуствения интелект и други технологии на бъдещето.

Участие в четвъртия Съвет за търговия и технологии (TTC), който ще се проведе днес и утре, ще вземат вицепрезидентът на Европейската комисия Маргрете Вестагер, американският държавен секретар Антъни Блинкън, министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо, търговският представител Катрин Тай и еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис.

За срещата е предвидено 24-странично съвместно изявление по теми, вариращи от сътрудничество при залагането на минимални стандарти за алгоритмите на генеративния изкуствен интелект, като например “Чат ДжиПиТи” (ChatGPT), наблюдение и контрол на износа и инвестиции, най-вече по отношение на Русия, както и върху Китай по отношение на дезинформацията и непазарните практики.

Срещата в Люлео съвпада с представянето от страна на Европейската комисия на Стратегия за икономическата сигурност, която се очаква да предложи мерки, възпрепятстващи съперници като Китай да придобиват достъп до чувствителни технологии.

Брюксел се надява срещата да даде тласък на “зелената” търговия, вкл. и за взаимното признаване на продукти, макар и двете страни засега да не планират за работят за постигането на споразумение за свободна търговия.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам