Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЕС и САЩ обявиха сътрудничество за намаляване на зависимостта от руския газ

САЩ се ангажират да доставят 15 млрд. куб метра втечнен природен газ (ВПГ) за пазара на ЕС тази година, обявиха днес лидерите на САЩ и ЕС, цитирани от световните агенции.

Американският президент Джо Байдън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен оповестиха, че ще бъде създадена работна група, която да работи за намаляване на зависимостта на Европа от руски изкопаеми горива.

“Днес договорихме съвместен план за постигането на тази цел, докато същевременно ускоряваме напредъка си към бъдеще на чиста енергия”, каза американският държавен глава в Брюксел. Той допълни също така, че инициативата ще търси начини за използване във възможно най-голяма степен на възобновяема енергия и намаляване на търсенето на енергия.

Снимка: AP

Еврокомисията също така ще работи със страните членки, за да подсигури, че те ще могат да получат още около 50 млрд. куб метра ВПГ поне до 2030 година, сочи документ, предоставен от Белия дом.

Тъй като американските заводи за ВПГ произвеждат с пълен капацитет, според анализатори по-голямата част от допълнителния газ за Европа ще трябва да бъде износ, предвиден първоначално за други части на света.

Еврокомисията планира да очертае през май планове как да сложи край на използването в ЕС на руски изкопаеми горива до 2027 година.

Ангажиментът на САЩ да предоставят допълнителни 15 млрд. куб метра газ е голяма стъпка към намаляване на зависимостта от руския газ, заяви Фон дер Лайен на съвместната пресконференция с Байдън.

Снимка: AP

По думите й блокът ще увеличи вноса на американски ВПГ с 50 млрд. куб метра годишно в дългосрочен план. Според Еврокомисията това ще замени около една трета от количествата, които ЕС внася всяка година от Русия, отбелязва ДПА.

Още от Built.bg:  Димитър Радев: България възможно най-скоро трябва да финализира процеса на европейска интеграция чрез присъединяване към еврозоната

ЕС и САЩ освен това възнамеряват да продължат сътрудничеството по производство на възобновяем водород за заместване на изкопаемите горива, се посочва в изявление, публикувано на сайта на белия дом и цитирано от ТАСС.

Вашингтон и Брюксел се споразумяха и по нова рамка за прехвърляне на лични данни от Европейския съюз в САЩ, съобщиха още американският президент Джо Байдън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Това принципно споразумение е ключово за дигиталната икономика. До него се стигна в резултат на продължили месеци преговори, след като през юли 2020 г. европейското правосъдие обяви да недействително споразумението “Прайвъси шийлд” (Privacy Shield), което разрешаваше такъв трансфер, поради опасения, свързани с американските програми за наблюдение.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам