Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЕС може да предложи на Унгария и Словакия изключение от евентуално ембарго върху руския петрол

Европейската комисия може да изключи Унгария и Словакия от подготвяното ембарго върху покупките на руски петрол предвид зависимостта на двете страни от доставките на суровината от Русия. Това посочиха днес двама представители на европейските институции, цитирани от Ройтерс.

Очаква се Комисията да приключи утре работата по новия, шести поред санкционен пакет срещу Русия, който вероятно ще включва забрана за покупки на руски петрол, приходите от който са важен източник на средства за Москва.

Унгария, която е силно зависима от руския петрол, многократно е заявявала, че няма да одобри санкции, засягащи енергетиката. Словакия също е сред страните членки на общността, разчитащи в голяма степен на руските изкопаеми горива.

За да запази единството в 27-членния блок, Еврокомисията може да предложи на Словакия и Унгария “изключение или дълъг преходен период”, според единия от източниците.

И без това евентуалното петролно ембарго сигурно ще бъде поетапно и най-вероятно ще бъде задействано с пълна сила едва в началото на следващата година, отбелязват служителите на европейските институции.

Към Европа се насочва близо половината от руския износ на петрол и петролни продукти, което осигурява на Москва огромен източник на приходи. Редица европейски страни, включително Полша и Латвия, настояват на това да се сложи край, за да се блокира финансирането на военните действия в Украйна.

Страните от ЕС са платили на Русия близо 20 млрд. евро от 24 февруари, когато започнаха военните действия в Украйна, според организацията “Център за изследвания за енергия и чист въздух”.

Като цяло ЕС разчита на Русия за 26 процента от вноса си на петрол, но в отделните страни този процент е различен.

Още от Built.bg:  Надува (ли) се балонът? Имотният пазар в България отблизо

В Словакия и Унгария, през които минава южното разклонение на петролопровода “Дружба” зависимостта е особено силна – те са внесли съответно 96 процента и 58 процента от необходимите им суров петрол и петролни продукти миналата година, по данни на Международната агенция по енергията (МАЕ).

Германия, която е най-големият купувач на руски петрол в ЕС, през последните дни даде индикации, че може да се справи с ембарго върху руския петрол въпреки първоначалните си опасения от икономическата цена на подобна мярка. Страната е внасяла 555 000 барела петрол от Русия през 2021 г. или 35 процента от общия си петролен импорт, но през последните седмици намали този дял до 12 процента, оповести германското министерство на икономиката вчера.

Сега Германия би могла да се справи с петролно ембарго при достатъчно дълъг преходен период, според ведомството.

Икономическият министър Роберт Хабек днес също потвърди, че страната му ще може да понесе ембарго върху руския петрол до края на годината, въпреки че това може да доведе до недостиг.

Очаква се новият пакет санкции на ЕС срещу Русия да бъде представен на представителите на страните членки в сряда, 4 май.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам