Бюлетин

ЕС може да предложи на Унгария и Словакия изключение от евентуално ембарго върху руския петрол

Европейската комисия може да изключи Унгария и Словакия от подготвяното ембарго върху покупките на руски петрол предвид зависимостта на двете страни от доставките на суровината от Русия. Това посочиха днес двама представители на европейските институции, цитирани от Ройтерс.

Очаква се Комисията да приключи утре работата по новия, шести поред санкционен пакет срещу Русия, който вероятно ще включва забрана за покупки на руски петрол, приходите от който са важен източник на средства за Москва.

Унгария, която е силно зависима от руския петрол, многократно е заявявала, че няма да одобри санкции, засягащи енергетиката. Словакия също е сред страните членки на общността, разчитащи в голяма степен на руските изкопаеми горива.

За да запази единството в 27-членния блок, Еврокомисията може да предложи на Словакия и Унгария “изключение или дълъг преходен период”, според единия от източниците.

И без това евентуалното петролно ембарго сигурно ще бъде поетапно и най-вероятно ще бъде задействано с пълна сила едва в началото на следващата година, отбелязват служителите на европейските институции.

Към Европа се насочва близо половината от руския износ на петрол и петролни продукти, което осигурява на Москва огромен източник на приходи. Редица европейски страни, включително Полша и Латвия, настояват на това да се сложи край, за да се блокира финансирането на военните действия в Украйна.

Страните от ЕС са платили на Русия близо 20 млрд. евро от 24 февруари, когато започнаха военните действия в Украйна, според организацията “Център за изследвания за енергия и чист въздух”.

Като цяло ЕС разчита на Русия за 26 процента от вноса си на петрол, но в отделните страни този процент е различен.

Още от Built.bg:  Паоло Джентилони: Предстоящата зима може да бъде една от най-лошите в историята

В Словакия и Унгария, през които минава южното разклонение на петролопровода “Дружба” зависимостта е особено силна – те са внесли съответно 96 процента и 58 процента от необходимите им суров петрол и петролни продукти миналата година, по данни на Международната агенция по енергията (МАЕ).

Германия, която е най-големият купувач на руски петрол в ЕС, през последните дни даде индикации, че може да се справи с ембарго върху руския петрол въпреки първоначалните си опасения от икономическата цена на подобна мярка. Страната е внасяла 555 000 барела петрол от Русия през 2021 г. или 35 процента от общия си петролен импорт, но през последните седмици намали този дял до 12 процента, оповести германското министерство на икономиката вчера.

Сега Германия би могла да се справи с петролно ембарго при достатъчно дълъг преходен период, според ведомството.

Икономическият министър Роберт Хабек днес също потвърди, че страната му ще може да понесе ембарго върху руския петрол до края на годината, въпреки че това може да доведе до недостиг.

Очаква се новият пакет санкции на ЕС срещу Русия да бъде представен на представителите на страните членки в сряда, 4 май.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам