Бюлетин

ЕС не е склонен да блокира достъпа на Русия до SWIFT

Европейският съюз, който подготвя нови санкции срещу Русия след началото на офанзивата й в Украйна, засега не се очаква да блокира достъпа на Москва до междубанковата мрежа SWIFT, заявиха източници, цитирани от Ройтерс.

Министрите на външните работи на балтийските страни отправиха такъв призив днес в съвместно комюнике, но други страни членки не са склонни на такава мярка. Чехия също иска да Русия да бъде извадена от системата SWIFT.

Изваждане от SWIFT би засегнало сериозно руските банки, но би се отразило и на трансакциите от Русия, а оттам – на европейските кредитори. Освен това Русия е разработила собствена алтернативна разплащателна система.

Спешният характер на мерките и консенсусът са от първостепенно значение в момента, посочи европейски дипломат, като уточни, че това изключва всякакви действия по отношение на SWIFT на този етап поради отражението на подобна мярка, включително и в Европа.

Друг европейски дипломат заяви, че не му е известно да има споразумение за SWIFT за момента.

По данни на Банката за международни разплащания (БМР) в ръцете на европейските кредитори са съсредоточени по-голямата част от 30-те милиарда долара експозиции на чужди банки в Русия.

Мрежата SWIFT, чиято компания майка е базирана в Белгия, е обезопасена система за послания, позволяваща на банките да секюритизират обмен на информация за различни трансакции като например преводи. Тя е под надзора на централните банки в САЩ, Япония и в Европа.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам