Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЕС не планира към този момент да ограничи доставките на втечнен природен газ от Русия

Европейският съюз към този момент не планира да ограничи доставките на втечнен природен газ от Русия, заяви министърът на енергетиката на Испания Тереза Рибера, предаде Ройтерс.

Испания в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС и като такъв има право да задава дневния ред по време на заседанията на министрите по определени теми и ръководителите на правителствата и държавите.

След инвазията на Русия в Украйна голяма част от страните в ЕС преустановиха получаването на природен газ Русия пренасян по тръбопроводи, а впоследствие искането на Москва синьото гориво да се плаща на “Газпром” в рубли чрез превалутиране се изправи пред наложените от Брюксел санкции.

За сметка на това вносът на втечнен природен газ от Русия не е обвързан с изискване за превалутиране и търговията продължава да се осъществява, като за периода вносът на руски ВПГ между януари и юли е нараснал с 40 на сто в сравнение със същия период на  2021 г.

Базираният в Брюксел икономически мозъчен тръст “Брюгел” (Bruegel) изчислява, че Европа е платила на Русия 12 милиарда евро за ВПГ между март 2022 г. и февруари тази година.

Въпреки повишения внос от доставчици на газ от други страни Рибера посочи, че все още на континента “има усещане за недостиг и страх”. Тя обаче допълни, че ако войната в Украйна продължи по-дълго време най-вероятно ще се стигне до подобна забрана.

Тя добави, че испанското правителство е търсило начини да спре този внос, но не може да намери правно основание за забрана без съгласувана позиция на ЕС, тъй като това е външна търговия.

Още от Built.bg:  Трети нюанс крайнодясно в Европейския парламент

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам