Бюлетин

ЕС обяви нова глобална референтна цена на втечнения природен газ

Европейските регулаторни органи представиха нова референтна цена за втечнения природен газ (ВПГ) като част от плановете за налагането на таван на цените на газа, ако те започнат отново да се покачват по подобие на миналата година, когато Русия намали доставките, предаде Ройтерс.

Референтната цена, базирана на глобалните цени на втечнения природен газ и обявенa в сряда вечерта, ще бъде използвана паралелно с европейските цени на газа, за да се стигне до желания таван, при все че сега и двете са доста под предлаганите като таван нива.

От 15 февруари цената на газа в Европа ще започне да бъде “потискана”, ако в рамките на три дни прехвърли 180 евро за мегаватчас, а между двете референтни стойности има разлика от 35 евро/мегаватчас.

Снимка: AP

В сряда вечерта референтната цена на ВПГ беше 55,21 мегаватчаса по данни на Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори (ACER).

На европейския хъб в Нидерландия газът затвори в сряда при цена от 59,30 мегаватчаса, или разлика от 4 евро, далеч под стойността, предвиждана за задействане на ценовия таван.

Цената на газа в Европа достигна 140 евро/мегаватчас в средата на декември, но след това падна поради необичайно топлото време в Европа и пълните газохранилища.

Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори даде започна миналия месец да прави оценка за възможните цени на ВПГ в Европа като част от плана до април да пусне в ход нова референтна цена за втечнения природен газ в хода на пълната замяна на руския тръбен газ с втечнен.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам