Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЕС очаква от Китай да повлияе на Русия за прекратяване на войната в Украйна

Много добре е, че 14 месеца след началото на войната в Украйна китайският президент Си Цзинпин се обади на украинския президент Володимир Зеленски, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

По нейните думи Китай несъмнено има влияние над руския президент Владимир Путин. Като част от Съвета за сигурност на ООН, Китай има отговорността да направи така, че Русия да прекрати войната. Трябва да работим на основата на предложението за мир на президента Зеленски, добави Фон дер Лайен. Ще продължим да призовавмаме Пекин да се въздържа да подкрепя войната, допълни тя.

Председателят на ЕК посочи, че е необходимо ЕС да ограничи икономическата си зависимост от Китай, например при вноса на суровини. По нейните думи ЕС предвижда да въведе наблюдение над европейските инвестиции в азиатската страна, както и да защити износа на технологии, които по-нататък може да се окажат решаващи за постигането или задържането на военно превъзходство.

Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, снимка: AP

Всеки мирен план за Украйна трябва да се основава на Устава на ООН, само Украйна може да прецени кога са възможни преговори, посочи Шарл Мишел. По неговите думи, след като през октомври ЕК даде оценка за готовността на Киев за начало на преговори за присъединяване към ЕС, той ще постави въпроса пред Европейския съвет.

Фон дер Лайен съобщи, че държавите от ЕС обсъждат възможността да ограничат износа на стоки, които се наблюдава, че в нарушение на санкциите достигат Русия. Тя уточни, че в последните месеци се забелязва отчетлив ръст на износа на някои европейски стоки към страни извън ЕС.

Още от Built.bg:  Реакциите на световните медии след покушението над словашкия премиер

Председателят на ЕК поясни, че 60 на сто от украинския земеделски износ се осъществява по сухопътната мрежа, а останалите 40 на сто се превозват през Черно море. Фон дер Лайен отбеляза, че Русия постоянно се опитва да блокира морския път.

По повод изборите в Турция Фон дер Лайен и Мишел изразиха задоволство от високата избирателна активност. Това е добра новина и показва, че турските граждани упражняват правата си и ценят демократичните институции, заяви Фон дер Лайен. Следим много внимателно, трябва да изчакаме резултатите от втория тур, добави тя.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам